Pred nami je Teden solidarnosti

Vsako leto od 1. do 8. novembra poteka Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije, ko na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajo doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice. Skladno z načelom solidarnosti kot sistemskim pristopom je nakup doplačilnih znamk in vozovnic obvezen, vrednost znamke in doplačilne vozovnice za leto 2020 znaša 0,17 €.

V Rdečem križu Slovenije ob letošnjem Tednu solidarnosti pozivajo k solidarnosti nas vseh za ohranitev našega edinega doma – planeta Zemlja. Predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž je povedala, da z doplačilom poštnine ali javnega prevoza v višini 0,17 € vsakdo prispeva delček v Sklad solidarnosti Rdečega križa Slovenije: »Do sedaj smo v letu 2020 iz Sklada solidarnosti za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah v Sloveniji kot so požari ali zemeljski plazovi namenili skupaj 109.525 €.«

Lani zbrali več kot 430.000 evrov

V Tednu solidarnosti 2019 je Rdeči križ Slovenije s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic zbral 430.461,94 €. Poplave, neurja s točami in močnim vetrom ter plimovanje pa so v letu 2019 povzročile za več kot stomilijonov evrov škode.

V skladu s pravilnikom se 30 odstotkov sredstev uporablja za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega (lokalna raven). 70 odstotkov sredstev pa za zagotavljanje pomoči ob nesrečah večjega obsega (nacionalna raven).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj