Prebivalci Spuhlje, povezani v civilno iniciativo Gajke, so na ptujsko občino naslovili protestno pismo zaradi prejetih položnic za odvoz smeti, česar so bili doslej v skladu s pogodbo zaradi bližine odlagališča odpadkov za čas njegovega obratovanja oproščeni. Zagrozili so celo s protesti in ostalimi oblikami državljanske nepokorščine.

Kaj zahtevajo v protestnem pismu?

Kot so v pismu vodstvu občine zapisali v omenjeni civilni iniciatbivi, so ogorčeni zaradi položnic za odvoz smeti, saj odlagališče Gajke sploh še ni zaprto in sanirano. Ob tem trdijo, da se je občina s pogodbo zavezala, da bodo na odlagališču zasipavali sproti, a se to ni zgodilo. Po preverjanju na Agenciji RS za okolje (Arso) so ugotovili, da odlagališče sploh še ni v zapiranju, a so jim vseeno poslali položnice, ki se jim za odvoz smeti enkrat mesečno zdijo absolutno previbsoke.

Ob tem trdijo, da občina ni izpolnila niti ostalih zaveze iz pogodbe. Za pločnike ob glavni cesti ni denarja, po drugi strani pa je načrtovanja gradnja ceste za zasebna zemljišča z občinskimi sredstvi, trdijo in pri tem navajajo Ulico Jožefe Lacko. Prav tako ob glavni cesti skozi Spuhljo ni pločnikov, ki bi tam zaradi obremenjenosti ceste po njihovem morali biti že brez kakršnekoli pogodbe.

smeti ptuj | Net TV online
Prebivalcem se cene odvoza smeti na ptuju zdijo previsoke.

Kakšen je odziv MO Ptuj?

Županja Nuška Gajšek se je na zapis odzvala s pojasnilom, da s postopkom zapiranja odlagališča v skladu s septembra lani sprejetim sklepom mestnega sveta začenjajo letos, a se to ne more zgoditi čez noč, saj morajo spoštovati predpise. Kot je pojasnila, bo v začetku aprila na Arsu sestanek, na katerem se bodo dogovorili o potrebnih aktivnostih za zapiranje odlagališča.

Kot še zatrjuje Gajškova, leta 2002 sklenjena pogodba med občino in takratno mestno četrtjo Jezero nikjer ne določa, da morajo bale zasipavati sproti.

Ob tem pa na ptujski občini še pojasnjujejo, da se je 15-letno obdobje po odškodninski pogodbi zaključilo junija 2018, medtem ko so mešane komunalne odpadke v Gajkah dejansko prenehali odlagati že leta 2015.

Uresničili skoraj vse pogodbene točke, odprti sta ostali le dve večji zadevi

Mednje spadata ureditev športnega igrišča ob Rogoznici in rekonstrukcija državne ceste. Od leta 2003 do lani je bilo tako po njihovih podatkih na podlagi pogodbe samo v ureditev infrastrukture v četrtni skupnosti Spuhlja in Jezero vloženih skoraj 12 milijonov evrov.

Glede obljubljenega igrišča na občini zagotavljajo, da ga bodo skupaj z neposredno okolico športnega parka Jezero uredili do letošnjega avgusta, tečejo pa tudi postopki za rekonstrukcijo Ormoške ceste, a se je projekt zavlekel tudi zaradi zahtev prebivalcev, da pred ureditvijo omenjene ceste zgradijo ptujsko obvoznico, ki bi zmanjšala tovorni promet skozi mesto.

tovornjaki ptuj | Net TV online
Promet skozi urbana naselja v MO Ptuj je vse večji.

Obvoznica velja za dolgotrajen projekt

“Dejstvo je, da obvoznice še ne bo tako kmalu. Če ne bi prišlo do nasprotovanj, je bila izvedba ceste načrtovana letos, zdaj pa se zamika predvidoma v leto 2023. Direkcija za infrastrukturo se je namreč odločila za izdelavo nove projektne dokumentacije z ožjimi površinami za pešce in kolesarje, s čimer želi posege na zasebna zemljišča zmanjšati na minimum,” je pojasnila županja in dodala, da bo po podatkih projektanta projekt pripravljen za predstavitev do začetka marca.

Glede očitkov o visokih položnicah je pojasnila, da so zneski skladni s potrjeno ceno na mestnem svetu, a da se mesečno razlikujejo, saj poračun delajo sproti. Vsako gospodinjstvo v občini plača ceno za velikost posode, ki jo ima, sicer pa je glede na vrsto in količino odpadkov cena za vse občane enaka.

Javne službe Ptuj so gospodinjstvom, kjer je prijavljenih večje število članov, dostavili največje, 240-litrske posode. Vendar lahko vsi, ki so bili doslej po pogodbi povezani z Gajkami in upravičeni do brezplačnega odvoza odpadkov, zdaj brezplačno menjajo posodo z manjšo, kar je odvisno od njihovih potreb. Če je kdo od občanov, ki bi bil upravičen do brezplačne menjave posode, to plačal, bo znesek dobil povrnjen, zagotavlja Gajškova.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj