Prebivalec Slovenije je lani v povprečju zavrgel manj hrane kot predlani

Prebivalec Slovenije je lani v povprečju zavrgel 1,3 kg hrane na teden, kar v celem letu znese 67 kg. Prebivalec Slovenije je tako v letu 2019 v povprečju zavrgel kilogram hrane manj kot leta 2018, celotna količina proizvedene odpadne hrane, ki je dosegla 140.804 ton, pa je bila večja od predlanske v višini 139.856 ton.

Odpadna hrana po izvoru, vir: SURS

Polovica ali skoraj 69.900 ton odpadne hrane, nastale lani, je izviralo iz gospodinjstev. Skoraj tretjina oz. 44.400 ton jo je izviralo iz gostinstva in drugih dejavnostih, v katerih se streže hrana, kot so denimo šole, vrtci, bolnišnice, domovi za ostarele. Desetina odpadne hrane je izviralo iz distribucije in trgovin z živili, in sicer zaradi poškodb pri transportu, nepravilnega skladiščenja ali pretečenega roka uporabe, malo manj kot desetina pa iz proizvodnje hrane vključno s primarno proizvodnjo.

Po oceni Statističnega urada republike Slovenije je bilo v odpadni hrani 39% ali nekaj več kot 26 kg užitnega dela, 61% pa je bilo kosti, olupkov in lupin.

 

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj