spot_img

Praznujemo pustno soboto

V zadnjem tednu

 

Po Sloveniji se danes obeta več pustnih prireditev. Na Ptuju že od prejšnje sobote poteka 60. Kurentovanje, veliko pa se bo dogajalo tudi v Mariboru in Lenartu.

V najstarejšem slovenskem mestu tradicionalna povorka potekala v nedeljo, ko bo Ptujske ulice in trge preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času. Danes bo na Ptuju potekal mestni pustni korzo, na katerem se bodo po ulicah sprehodili našemljeni meščani. Dogodek ima svoje začetke že v letu 1873 in predstavlja živ dokaz, kako globoko je pustovanje zakoreninjeno v življenje Ptuja.

Korzo bo potekal po ulicah na trgih Ptuja, z zaključkom na mestni tržnici – predvidena trasa: Vrazov trg, Murkova ulica, Mestni trg, Miklošičeva ulica, mestna tržnica, Slomškova ulica, Slovenski trg.

Pust v Lenartu

Prireditve bodo v skladu z bogato tradicijo na severovzhodu Slovenije potekale tudi v nekaterih tamkajšnjih krajih. Že 29. pustno povorko z okoli tisoč fašanki, vsakovrstnimi lorfami, ksihti in frisi v soboto pripravljajo v Lenartu. Maškare se bodo zbrale ob 10.30 uri, nasproti blokov, na Jurovski cesti. Pustna povorka bo krenila ob 11. uri, po Jurovski c., po Ilaunigovi ulici, mimo Centra za socialno delo, po Maistrovi, mimo avtobusne postaje, po Gubčevi, nadaljevala pot po Goriškovi ul., mimo doma upokojencev in se bo zaključila na parkirišču pri Vrtcu Lenart, kjer bo zabava. Ulice bodo v času povorke zaprte za promet.

Mariborska povorka 

Pust Vetrinjski je spoznavanje dediščine od blizu. Zgodba o Kurentu, ples kurentov, štajerski pustni plesi, pohod ljudskih pustnih likov skozi mesto, razstava Ljudske pustne maske slovenskih pokrajin, etnološki filmi, delavnice, pustne dobrote in rajanje ob ljudski glasbi. Tudi tukaj bo povorka krenila ob 11.uri po ulicah Maribora, mimo Glavnega trga, po Gosposki do Vetrinjskega dvora.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel