Praznovanje velikonočnea ponedeljka prilagojeno epidemiološkim razmeram

0
115

Na današnji velikonočni ponedeljek se bodo kristjani spomnili prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Značilno za ta dan je, da se verniki odpravijo k sorodnikom ali prijateljem, katerim naj bi sporočili veselo novico o Jezusovem vstajenju. Zaradi epidemije covida-19 pa škofje letos obiske, t.i. Emavs, odsvetujejo.

Kaj navaja Sveto pismo?

Po navajanju Svetega pisma sta med osebami, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost, tudi učenca, ki sta ga na poti v mesto Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim.

Na velikonočni ponedeljek želijo kristjani utrditi vero v vstalega Jezusa tako, da novico o vstajenju delijo s prijatelji in se veselijo skupaj z njimi. Zaradi epidemije lahko tradicionalne obiske na ta dan nadomestimo s telefonskim klcem ali prazničnim sporočilom, predlagajo v Katoliški cerkvi.

Na velikonočni ponedeljek, ki je tako kot v številnih drugih evropskih državah dela prost dan, so v skladu z ljudsko dediščino na vrsti igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. A tudi to bo moralo tokrat zaradi epidemije odpasti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here