Vsako leto Svečinske gorice obiščejo ljubitelji vin iz vse Slovenije, predvsem pa domačini iz občine Kungota ter iz Maribora in okolice. Dogodek organizira Turistično društvo Svečina. V tokratni izvedbi sodeluje 17 vinogradništev, kar je nekoliko manj kot lansko leto. Vseeno pa se nadejajo uspešne izpeljave dogodka, kljub še veljavnim epidemiološkim ukrepom.

Tudi v letošnjem letu bo Turistično društvo Svečina v sodelovanju z vinarji organiziralo Dan odprtih vrat svečinskih vinskih kleti – Praznik pomladi. Začel se bo z dnevom odprtih svečinskih kleti, v petek 25. junija.

Letno se dogodka udeleži veliko obiskovalcev iz vse Slovenije, predvsem pa iz občine Kungota in Maribora z okolico. Organizatorji obiskovalcem sicer predlagajo, da se na dogodek, namesto z osebnim avtomobilom pripeljejo z organiziranim prevozom. Na pokušino po vinskih kleteh pa se bodo tudi letos podali z zemljevidom, na katerem so označene vse zajete kleti.

Vstop v kleti bo omejen ali sploh ne bo mogoč, pokušnja vin pa bo večinoma na prostem. Hrana bo postrežena vsakemu gostu posebej. Tudi tokrat bodo morali obiskovalci dogodka, če bodo želeli pokušati vina, kupiti poseben kozarec, s katerim bodo vina dobili v vseh dvajsetih kleteh.

V sklopu praznika odprtih kleti v Svečini pa bo že tradicionalno potekal Vinotour. Slednja velja za prvo mednarodno pot nordijske hoje med vinogradi, ki je nastala v tesnem sodelovanju med Turističnim društvom Svečina in sosednjo občino Ratsch an der Weinstrasse v Avstriji. Sestavljena je iz poti, ki peljejo preko dvorišč slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij.

Dogodek bo, tako kot po navadi, organiziran z namenom krepitve prepoznavnosti svečinskih vinogradnikov in njihovih vin. Gre pa za kar številčno obiskane dogodke, saj se je v minulih letih tega Praznika udeležilo tudi po več kot 800 ljudi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj