Pravljični Regionalni utrip v decembru

Čeprav pogosto verjamemo, da o svojem domačem kraju vemo vse in nas praktično nič ne more presenetiti, pa mariborski galerist, založnik in zbiratelj Primož Premzl dokazuje, da lahko v znanem okolju še vedno najdemo zanimivosti, na katere se je že polegel prah zgodovine. Primož Premzl se je tako lotil razkrivanja bogate zgodovine mesta Maribor in njegove bližnje okolice ter izpostavil nekatera znana imena, na katere se Mariborčani večinoma že pozabili.

Primož Premzl, ki v svojem umetniškem kabinetu hrani številne drobce zgodovine, je razkrival tudi podrobnosti iz življenja vesoljskega pionirja, ki je nekaj let svojega življenja preživel tudi v Mariboru.

V zgodovino se rad vrača tudi Viljem Podgoršek. Bolj kot ljudje in kulturna dediščina ga zanima tisto, kar je skozi čas ustvarila narava. Kot bogata umetniška zbirka je videti njegova ogromna zbirka kamnin iz vsega sveta, navdušenje nad kamninami in minerali pa Viljema druži že več kot tri desetletja. V tem času je uspel ustvariti največjo zasebno zbirko kamnin v Sloveniji.

Nesmrten del zgodovine je tudi dobri mož iz pohorskih gozdov. Čeprav že leto za letom vsak december razveseljuje otroke in prenaša velik koš daril, je še vedno v dobri formi. Tudi v teh negotovih časih je odličnega zdravja.

Z decembrom je povezana tudi tradicija izdelovanja jaslic. V Kungoti smo tako obiskali Dušana Knehtla, ki je letos pripravil prav posebne jaslice. Dušan, ki je tudi član Rezbarsko umetniškega društva Kungoški detli, je les postavil v središče svojega umetniškega izražanja

Tudi tokrat vas vabimo, da v rubriki Regionalni utrip izberete tistega, ki vas je s svojo zgodbo v iztekajočem se mesecu najbolj prepričal.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content