spot_img

Prašičje meso se je lani podražilo za 36-odstotkov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

 

V Sloveniji povprečno pojemo 95 ton mesa, evropsko povprečje pa je pod 50 ton. Po podatkih iz leta 2018 vsak Slovenec poje 37,5 kilograma prašičjega mesa na leto, pridelamo ga okoli 30 odstotkov. Ker zelo malo proizvedemo, smo v veliki meri odvisni od tujih trgov. Največ mesa uvozimo iz Avstrije, Nemčije in Madžarske. Ker tuji trg uravnava ceno in so razmere na trgih bile skrajno neugodne se je prašičje meso v Sloveniji podražilo za 36, v EU pa v povprečju za kar 44,4 odstotka.

Cena v Sloveniji višja od evropskega povprečja

Kot pojasnjuje Gospodarsko interesnega združenja mesne industrije so se v preteklih štirih tednih borzne cene prašičjega mesa dvignile za 30 odstotkov, nekateri deli mesa celo do 60 odstotkov.  Po njihovo slovenska mesna industrija nikoli ni zabeležila tako velikega porasta cene.

Cene svinjskega mesa v EU: Slovenija: 1,53 €/kg, Avstrija: 1,49 €/kg, Hrvaška: 1,44 €/kg, Madžarska: 1,45 €/kg, povprečje EU: 1,43 €/kg. Najvišja cena Ciper: 1,64 €/kg, najnižja Belgija: 1,14 €/kg.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img