spot_img

Prašičje meso se je lani podražilo za 36-odstotkov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

 

V Sloveniji povprečno pojemo 95 ton mesa, evropsko povprečje pa je pod 50 ton. Po podatkih iz leta 2018 vsak Slovenec poje 37,5 kilograma prašičjega mesa na leto, pridelamo ga okoli 30 odstotkov. Ker zelo malo proizvedemo, smo v veliki meri odvisni od tujih trgov. Največ mesa uvozimo iz Avstrije, Nemčije in Madžarske. Ker tuji trg uravnava ceno in so razmere na trgih bile skrajno neugodne se je prašičje meso v Sloveniji podražilo za 36, v EU pa v povprečju za kar 44,4 odstotka.

Cena v Sloveniji višja od evropskega povprečja

Kot pojasnjuje Gospodarsko interesnega združenja mesne industrije so se v preteklih štirih tednih borzne cene prašičjega mesa dvignile za 30 odstotkov, nekateri deli mesa celo do 60 odstotkov.  Po njihovo slovenska mesna industrija nikoli ni zabeležila tako velikega porasta cene.

Cene svinjskega mesa v EU: Slovenija: 1,53 €/kg, Avstrija: 1,49 €/kg, Hrvaška: 1,44 €/kg, Madžarska: 1,45 €/kg, povprečje EU: 1,43 €/kg. Najvišja cena Ciper: 1,64 €/kg, najnižja Belgija: 1,14 €/kg.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:03

Čistilna naprava v občinski lasti

V občini Radenci so v prvem polletju realizirali nekaj več kot desetino zastavljenega proračuna za letošnje leto. Skoraj polovico...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img