spot_img

Pozitiven skoraj vsaj drugi test, interesa za cepljenje pa ni

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca opozarjajo na slabšanje epidemiološke situacije. V zadnjih tednih je delež pozitivnih med testiranimi več kot 40-odstoten, interes za cepljene pa minoren. Danes so na območju Podravja cepili s prvim odmerkom le 25 ljudi. Obeti so slabi tudi, ker je zanimanje za cepljenje skoraj povsem splahnelo. Odstotek cepljenih se namreč ne dviguje in stagnira na slabih 50-odstotkov.

Podravje je po tedenskem povprečju števila okužb na tretjem mestu, po precepljenosti pa na zadnjem med vsemi regijami. Epidemiologi zato razloge za porast pripisujejo predvsem slabi precepljenosti.

Med občinami je na repu Sveti Andraž v Slovenskih goricah s samo 37 odstotki polno cepljenih. Prav nizka precepljenost je po oceni epidemiologov glavni razlog za poskok okužb v Podravju. V Podravju po številu najmanj cepljenih Svetemu Andražu sledi Trnovska vas, kjer je z obema odmerkoma cepljenih 37,6 odstotka prebivalcev. Sledijo Juršinci z 39-odstotki in občina Zavrč z 40,3 odstotki cepljenih z obema odmerkoma.

Po podatkih portala Cepimo se so v Podravju porabili 212.000 odmerkov Pfizer cepiva, sledi Astra Zeneca s porabljenimi 46.216 odmerki, cepivo Janssen je na tretjem mestu z njim pa se je cepilo 27.157 ljudi. Skoraj 26.800 ljudi pa se je cepilo s cepivom Moderna. Precepili so skoraj 29.000 mladostnikov, starih do 17 let, a pri tem so strogo upoštevali priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je priporočalo zgolj uporabo MRA cepiv. Z dodatnim tretjim odmerkom so do sedaj cepili skoraj 40.000 ljudi, a po podatkih mariborskega zdravstvenega doma med njimi ni bilo veliko starostnikov v domovih za starejše.

Polnijo se tudi covidne postelje v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru. Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov znaša 77 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 28 pacientov, na akutnem oddelku pa 49 pacientov. Povprečna starost bolnikov na akutnem oddelku znaša 70 let, na intenzivnem oddelku pa 67,1 leto.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img