Sedaj je že jasno, da bodo posledice pozebe, ki je v tem tednu prizadela slovensko kmetijstvo, katastrofalne. Ponekod po državi je uničena večina pridelka, nekateri sadjarji, vinogradniki in vrtnarji so ostali brez vsega pridelka. Ocene o tem, kolikšna je dejanska škoda zaenkrat še ni, a gotovo je, da ni majhna.

Vse toplejši zaključki zime in toplejši začetki pomladi vegetacijo vzpodbudijo do te mere, da jo vdori hladnega zraka močno prizadenejo. Prav to se je zgodilo tudi letos, ko smo se sredi marca soočali s pomladnimi temperaturami, prvi aprilski dnevi pa so prinesli izrazit temperaturni preobrat.

Dodaten problem je tudi dejstvo, da je vdor hladnega zraka trajal več dni in tako še dodatno izčrpaval rastline in njihove cvetove. Svetovalci so v teh dneh opravili številne oglede na terenu in ugotovili, da škode zaenkrat še ni mogoče natančno oceniti, zagotovo pa ta ne bo majhna.

Nekaj sadja bo zahvaljujoč aktivni zaščiti pred pozebo vseeno mogoče pridelati. Bo pa Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sadjarjem, vinogradnikom in vrtnarjem ponudila vso strokovno podporo pri soočanju s posledicami zadnje katastrofe, ob tem pa bo vladi predlagala tudi ukrepe za nadomestilo izpada dohodkov. Slovenski pridelovalci sadja in zelenjave so sicer pozebo v zadnjih šestih letih ponekod doživeli že štirikrat. Ob negotovih razmerah na domačem trgu kmetijskih proizvodov in vse pogostejših vremenskih ujmah se zato mnogi sprašujejo, kako smiselno je sploh še vztrajati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj