Potrjena pomoč, a le za odjemalce Energetike

0
354

Mariborski mestni svetniki so na izredni seji večinsko soglašali s 30-odstotno subvencijo variabilnega dela cene ogrevanja za november in december za gospodinjstva, ki jih ogreva Energetika Maribor. Župan Saša Arsenovič je v uvodu povedal, da na dvig cen energentov na svetovnem trgu ne morejo vplivati, v primeru visokih položnic Energetike Maribor pa da gre tudi za napačne poslovne odločitve tega podjetja, zato je treba ljudem pomagati pri soočanju s tem.  V opoziciji opozarjajo, da je treba najti rešitve tudi za pomoč ostalim meščanom.

V skladu s sprejetim predlogom bo Energetika Maribor zaračunala gospodinjstvom 70 odstotkov novembrske in decembrske položnice, preostanek pa mestni občini. S tem bo za občane po besedah Arsenoviča cena primerljiva s cenami drugod po Sloveniji, iz proračuna občine pa bo za to po ocenah šlo 650.000 evrov.

Perc je v današnjem nagovoru mestnim svetnikom poudaril, da Energetika Maribor pri nabavi plina ni naredila nobene napake, “a po bitki je lahko biti general”. Podrobno je predstavil svoje delovanje in svoj predlog popusta, ki bi vključeval ne le gospodinjstva, ampak tudi poslovne odjemalce.

Številni so bili zelo kritični do razrešitve Perca. Po besedah Primoža Juharta iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR) je dolgoletni direktor le “grešni kozel”, prek katerega si župan “rešuje svojo glavo”. “Ker je plin za drugo leto zakupljen, se bo župan ali novi direktor Energetike lahko hvalil, da je znižal položnice,” je dodal Matic Matjašič iz Liste mladih. Povezujemo.

Del odgovornosti prevzela tudi Mateja Cekić, sicer vodja občinskega urada za finance, in ponudila odstop s položaja članice in predsednice nadzornega sveta Energetike Maribor.

Po skoraj štirih urah razprave je za subvencijo glasovalo 21 mestnih svetnikov, deset jih je bilo proti. Župan je napovedal, da bodo na eni od prihodnjih sej mestnega sveta razpravljali še o drugih možnih oblikah pomoči najbolj socialno ogroženim in ranljivim skupinam prebivalcev ob soočanju s podražitvami.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here