Posvetovalna skupina za cepljenje ocenila, da je cepivo AstraZenece primerno za vse

0
117

Cepljenje s cepivom AstraZenece je primerno za starejše od 18 let, brez omejitev, je za POP TV in RTV Slovenija potrdil član posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Alojz Ihan. Enako je za STA potrdila vodja skupine Bojana Beović.

EMA ni našla razloga za omejevanje cepljenja po starosti

Ihan je za televiziji spomnil, da je Evropska agencija za zdravila pregledala dokumentacijo in da ni našla razloga, da bi zamejevali cepljenje s cepivom AstraZenece na določeno populacijo.

Pri strategiji cepljenja pa še naprej ostaja prioriteta prebivalstvo, starejše od 60 let. Kot je za POP TV opozoril Ihan, je tveganje za državo namreč zelo veliko, glede na to, kako virus kroži.

Ihan je obenem poudaril, da je evropska akcija s presojanjem cepiva AstraZenece precej zaustavila cepljenje. V centralnem skladišču NIJZ je tako ostalo nerazdeljenih 16.600 odmerkov tega cepiva.

Ihan: ogrožene praktično vse starostne skupine

“Glede na to, da so vse starostne skupine pri tem stanju epidemije, kot ga imamo, izrazito ogrožene, bo treba pač v primeru, da cepivo ostaja, ponuditi cepljenje tistim, ki se želijo cepiti. Na ta način bodo tudi mlajši lahko prišli do cepljenja, če bo pač cepivo ostajalo,” je dejal Ihan.

V tem in prihodnjem četrtletju se bo dobava cepiv povečala, predvsem Pfizerja, je za POP TV zagotovil nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin, prihaja pa tudi cepivo Janssena.

Po napovedih Kacina bo do konca četrtletja na voljo 250.000 odmerkov cepiva Janssen, tudi mesečna dobava cepiva podjetij Pfizer in BioNTech pa naj bi se v začetku poletja dvignila na praktično 300.000 na mesec. Po njegovih besedah naj bi bili tako do julija cepljeni vsi, ki bi si to želeli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here