Na občini Šentilj so se, kljub izredno oteženi situaciji financiranja, zaradi epidemije covida-19, odločili proračun investicijsko naravnati. Slednji predvideva v letošnjem letu posodobitev in dodatno izgradnjo kanalizacijskih vodov v dolžini 6 kilometrov. Poleg tega pa imajo v načrtu, v sodelovanju z desetimi okoliškimi občinami, sanirati v določenih predelih dotrajano vodovodno omrežje.

V Občini Šentilj za letošnje leto načrtujejo proračun v višini 13,6 milijona evrov. Epidemija covida ga je precej znižala, saj se bo vanj steklo za vsaj milijon evrov manj prihodkov, predvsem zaradi zaprtja zabaviščnega centra Mond. Kljub temu bodo v letu 2021 izvedli eno pomembnejših investicij v občini – izgradnjo 6 kilometrov kanalizacijskih vodov.

Občina Šentilj je sorazmerno dobro pokrita z kanalizacijskim omrežjem, vseeno pa so se na občini odločili posodobiti kar 6 kilometrov kanalizacije, za kar si prizadevajo tudi pridobitev sredstev iz evropskega kohezijskega sklada.

Občina Šentilj s svojimi 65km2 zajema tudi izrazito hribovita področja, kjer kanalizacije ni mogoče graditi, zato so se po besedah župana Štefana Žvaba odločili, da vzpostavijo sistem t.i. malih čistilnih naprav.

Ker morajo male čistilne naprave financirati krajani sami, so se vodilni na občini odločili vsakoletno sofinancirati za lokalno prebivalstvo kar obsežne investicije.

V sodelovanju z desetimi okoliškimi občinami pa bodo izgradili tudi dodatno vodovodno omrežje. Občinska ekipa na čelu z županom si torej želi prihodkovno uspešnejšega leta 2021 v primerjavi z lanskim letom, ob morebitnem ponovnem visokem upadu prihodkov pa bodo primorani določene projekte prestaviti v naslednjo finančno perpsektivno.

1 komentar

  1. Vodovod bomo gradili v tujih občinah za povečanje tranzita vode iz Verbanskega platoja, sami uporabljamo 86% vode iz Ceršaka, torej ta vodovod ni bistven za nas. Kanalizacija se bo obnavljala v KS Šentilj, drugod so aglomeracije (mesta kjer bi se naj gradila kanalizacije) izbrisali. Torej bodo krajani izven centra morali sami poskrbeti zase. Dokler nisem bil svetnik, sem mislil, da javno dobro, pomeni enako dobro zate in zame torej za vse. Spoznavam, da takšnega mnenja niso vsi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj