Poplave bodo hudo prizadele slovensko Istro, brez doma bo ostalo 3800 ljudi

Ob višjih plimah se večkrat letno pojavljajo poplave najnižjih delov kopnega ob slovenski obali, ob visokih in izjemnih plimah pa se njihov obseg in višina poplavne vode močno povečata. Spremljanje gladine morja v Sloveniji nadalje kaže dvig za 10 centimetrov v zadnjih 50 letih oziroma 1,7 milimetra na leto, pri čemer je v zadnjih 20 letih dviganje celo večje od evropskega in svetovnega povprečja, sta v povzetku raziskave za STA opozorila raziskovalca Gregor Kovačič in Valentina Brečko Grubar.
Sečovlje, Soline in Piran pod vodo
Po ocenah znanstvenikov medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) naj bi se morska gladina svetovnih oceanov in morij do leta 2100 dvignila tudi do 100 centimetrov, po vsej verjetnosti pa ne manj kot 50 centimetrov.

V primeru dviga morske gladine za 50 centimetrov bi ob višji plimi poplave obsegale 700 hektarjev, s približno 25 centimetri vode na najnižje ležečih delih obale. V večjem obsegu bi bile poplavljene Strunjanske in Sečoveljske soline ter nekateri stanovanjski objekti v Piranu. Ob visoki plimi bi bil vodostaj primerljiv z današnjim ob izjemnih plimah in izjemnih poplavah. Na nižje ležečih delih obale bi bilo približno 80 centimetrov vode, ob izjemni plimi pa bi bili najnižji deli obale 144 centimetrov pod vodo.

Poplavno območje primerljivo z današnjim ob izjemnih poplavah

Ob dvigu srednje višine morja za 100 centimetrov in ob višji plimi pa bi poplavne površine obsegale 1246 hektarjev. Poplavljeno območje je primerljivo z današnjim ob izjemnih poplavah. Ogrožena bi bila pozidana območja nizke obale, npr. na območju Luke Koper, Bonifike v Kopru (kjer bi ob reki Badaševici segalo vse do naselij Olmo in Šalara), obalni del Izole, v Strunjanu pa bi obsegalo območji naravnega rezervata Stjuža in nižji del naselja.

Zaradi dviga gladine morja bo zaradi zaslanjanja namreč gotovo prišlo do izgube rodovitnih zemljišč v izlivnih območij rek slovenske Istre, nekatera območja ne bodo več primerna za gradnjo, izvajanje prometnih dejavnosti (na primer letališče), turizma in rekreacije. Kot posledica planetarnih podnebnih sprememb se bo spremenila tudi materialna vrednost nepremičnin na novih poplavnih območjih.račje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj