Ponoči bomo premaknili ure na poletni čas: Manj spanja, več dnevne svetlobe

V nedeljo, 31. marca 2024, bomo ob 2. uri zjutraj premaknili urine kazalce za eno uro naprej. Premik na poletni čas nam bo prinesel uro manj spanja, a hkrati tudi več dnevne svetlobe v popoldanskih urah. Na zimski čas se bomo vrnili v nedeljo, 27. oktobra 2024.

Več dnevne svetlobe za aktivnosti na prostem

Poletni čas nam prinese daljše večere, kar pomeni več časa za aktivnosti na prostem. Lahko se sprehodimo, ukvarjamo s športom ali preprosto uživamo v druženju s prijatelji in družino na prostem. Dodatna dnevna svetloba ima lahko tudi pozitiven vpliv na naše razpoloženje in počutje.

Manj spanja lahko vpliva na naše zdravje

Premik na poletni čas pomeni tudi eno uro manj spanja. To lahko pri nekaterih ljudeh povzroči motnje spanja, utrujenost in zmanjšano koncentracijo. V dneh po prehodu na poletni čas je zato pomembno, da si privoščimo dovolj spanja in se postopoma privadimo na nov bioritem.

EU bo uro premikala vsaj še naslednjih nekaj let

Evropska komisija je v uradnem listu EU objavila časovni razpored poletnega časa za obdobje do leta 2026. To pomeni, da bomo v EU uro premikali vsaj še naslednja tri leta. Čeprav je Evropska komisija leta 2019 predlagala ukinitev premikanja ure, se države članice EU o tem še niso uspele dogovoriti.

Nasveti za lažji prehod na poletni čas

V dneh pred prehodom na poletni čas postopoma poskušajte iti spat in se zbujati eno uro prej.

  • Poskrbite za dovolj spanja in se izogibajte kofeinu in alkoholu v večernih urah,
  • zjutraj se izpostavite dnevni svetlobi, saj bo to pomagalo uravnati vaš bioritem

Premik na poletni čas je lahko za nekatere ljudi fizično in psihično zahteven. Z upoštevanjem teh nasvetov si lahko olajšate prehod na nov časovni režim.

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content