Pomembno odkritje, ki lajša stisko z zaščitno opremo

0
136

 

Na Univerzi v Mariboru tudi v kriznem obdobju pomagajo po svojih najboljših močeh, tako da ob zagotavljanju potrebne opreme, infrastrukture, pomoči zaposlenih, ponudijo tudi svoje znanje. Slednje je še posebej nujno v času pandemije na področju zdravstva, kjer so zaradi pomanjkanja zaščitne opreme za zdravstvene delavce, potrebne hitre in učinkovite rešitve.

Izdelali so prototip zaščitne maske in zaščitnega vizirja

Raziskovalci Univerze v Mariboru so pripravili prilagoditev podvodne celo-obrazne maske za uporabo v medicinske namene. V sodelovanju s podjetji Margento R&D d.o.o., ROTO d.o.o., SINE d.o.o. ter Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor in Slovensko vojsko, so izdelali prototip zaščitne maske in zaščitnega vizirja, za katere posamezne sestavne dele sedaj pospešeno tiskajo na posameznih fakultetah s 3D tiskalniki. Prototipe mask in vizirjev so že predali v testiranje in oceno ekipi Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki podaja raziskovalcem Univerze v Mariboru povratno informacijo o uporabniški izkušnji.

Predelava potapljaških mask za večkratno uporabo

V nekaj dneh se je na podlagi originalne zamisli, ki izhaja iz Češke, projekt realiziral tudi v Sloveniji. Gre za predelavo potapljaških mask, na katere se namesti ustrezni prilagoditveni adapter in klasični zaščitni filter, ki ga uporablja tudi slovenska vojska. Prednost teh mask je, da se lahko razkužujejo/čistijo, zaščitni filtri se enostavno odvijejo in se skladno z navodili proizvajalca zamenjajo. V analizi zaščitnih filtrov je bilo ugotovljeno, da se le-ti lahko dezinficirajo pri temperaturi nad 60 °C, kar omogoča večkratno uporabo in optimira stroške uporabe opreme. Filter določenih proizvajalcev ima predvideno uporabo tudi do 30 dni. Celotna maska tehta 900 g s težjo izvedbo (vojaško) zaščitnega filtra, ki se lahko nadomesti s tanjšim filtrom, katere skupna masa se nato zmanjša pod 700 g.
Idej za optimizacijo že predlaganih rešitev in zasnove povsem novih komponent zaščitne opreme je veliko.

Tako so sodelujoči na projektu, ki smo ga na Univerzi v Mariboru poimenovali »Raziskovalci in podjetniki z roko v roki proti SARS-CoV-2«, dne 7. aprila Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor že predali prvi paket opreme v testiranje.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here