9.2 C
Maribor
petek, 18 junija, 2021
spot_img
DomaKORONAVIRUSPomembno je ohraniti trezno glavo

Pomembno je ohraniti trezno glavo

Omejeni stiki, spremenjena rutina, skrb za zdravje, otroke, dohodke ter sovražna bolezen, ki preti na vsakem koraku. V tem obdobju lahko opazite občutek tiščanja v prsih oziroma tesnobo, pospešeno bitje srca, spremenjen tok misli, depresivne težnje ali preplavljenost s strahom, potrtost, žalost, jezo, dolgčas. V veliki meri je tak odziv na spremenjene življenjske okoliščine in soočanje z novo situacijo pričakovan in razumljiv.

Pomembno je tudi, da kljub izolaciji ostanemo povezani z drugimi ljudmi, kar lahko storimo preko telekomunikacijskih sredstev. Povežimo se z ljudmi, ki so v podobni situaciji kot mi. Komunicirajmo s sosedi, sorodniki in prijatelji o tem, kako preživljajo čas. Klinični psihologi svetujejo tudi, da se v tem času izogibatmo komentarjem na portalih, objavam sovražno razpoloženih in kritizirajočih posameznikov, teorijam zarot o izvoru virusa in podobnemu.

Pomembno je, da smo solidarni do drugih tudi pri nakupovanju osnovnih dobrin.
Veliko strahu prinašajo tudi nedorečene posledice, ki nas čakajo. Kaj bo sledilo, ko bo to mimo, kako se bomo s tem soočali in kakšne razsežnosti bo imela gospodarska recesija, ki lsedi.

Poglaviten pozitiven in najbolj daljnosežen učinek vsake gospodarske krize je zagotovo, da nas je zaradi pomanjkanja razpoložljivih finančnih virov in drugih sredstev prisilila k iskanju novih in izvirnejših načinov poslovanja in dela. Namesto apatije in čakanja na spremembo nove generacije podjetnikov in podjetij v času krize dokazujejo, da so bolj kot denar pomembni človeški kapital in kompetence, kot so iznajdljivost, optimizem in vztrajnost.

Ob izrednemu, vam prej nepoznanemu stanju ali situaciji lahko opazite sledeče občutke: Tiščanje v prsih, oteženo dihanje, hudo nemirnost, nelagodje, hud strah, občutek ohromelosti, občutek izgube kontrole, napade panike, vrtoglavico, hitro in neenakomerno bitje srca, slabost, strah da boste umrli, vročico, mrzel pot … To je odziv telesa na situacijo v kateri se nahajate, ki vam je nepoznana, zaradi česar vas lahko prepravlja strah.

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči, samo za podporo in pogovor se v primeru opisane stiske lahko obrnete na telefone za pomoč:
Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan).
Psihiatrične storitve zaenkrat delujejo nemoteno, v primeru hude duševne stiske se lahko obrnete tudi na dežurni sprejemni center v vašem kraju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnjih 7 dni