Presenečenja ni bilo, svetniki podprli dvig cene za ravnanje s komunalnim blatom.

0
156

Za ravnanje z odpadnim blatom bodo občani Maribora s prvim junijem plačevali več. Tako so se na sinočnji maratonski seji mestnega sveta odločili mariborski mestni svetniki, ki so dvig cene komunalne storitve ravnanja z blatom iz centralne čistilne naprave potrdili s 25 glasovi za in osmimi proti.

Znesek postavke ravnanje z blatom iz centralne čistilne naprave bo na položnicah zaradi odločitve mestnih svetnikov višji za približno tri in pol evre. Temu bi se dalo izogniti je prepričan svetnik Liste za pravičnost in razvoj Stojan Auer, ki je prepričan, da niso bile izčrpane vse možnosti za ugodnejšo rešitev.

Po Auerjevih besedah naj bi bili za predelavo mariborskega blata pripravljeni tudi v Novem Mestu, v doglednem času pa bi lahko Maribor lahko postavil lasten obrat za predelavo blata, kar bi lahko celo znižalo cene komunalnih storitev. Njegove besede svetnikov niso prepričale.

V Energetiki potrebo po dvigu cen pojasnjujejo s spremembami na trgu in z zaprtjem meje z Madžarsko, kamor so odvažali blato tudi iz Maribora. A na višjo ceno naj bi po mnenju Stojana Auerja vplivalo tudi veriženje provizij.
So se pa tako svetniki kot vodstvo Energetike strinjali, da je potrebno poiskati dolgoročno rešitev. Vsak mesec namreč v Čistilni napravi Dogoše proizvedejo 1100 ton komunalnega blata.

Na občini ob tem zagotavljajo, da na iskanju dolgoročnih rešitev že delajo, da pa je trenutno najpomembneje čim hitreje poskrbeti za blato, ki se kopiči v Dogošah. Zato ponudbo Surovine, ki naj bi poskrbela za odvoz blata, v tem trenutku vidijo kot najboljšo možnost.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here