Poklukar: če ne bo zadostne precepljenosti bo ponovno zapiranje družbe neizbežno

0
45

Minister za zdravje Janez Poklukar se je ob obisku bolnišnice Murska Sobota sestal s predstavniki pomurskih zdravstvenih ustanov in dejal, da je za uspešnost cepljenja potrebna narodna enotnost kot leta 1990. Le tako bomo po njegovih besedah jeseni lažje in bolj sproščeno živeli.

Kaj sledi ob prenizki precepljenosti?

Če ne bo ustrezne precepljenosti, bomo po sedanjih kazalnikih sredi novembra dosegli številke, ki so bile marca podlaga za zapiranje družbe, zato moramo biti za dosego končnega cilja, to je 65- do 70-odstotne precepljenosti, enotni. “Zato prosim vse prebivalce Slovenije, da se cepimo,” je pozval minister.

“Slovenija je demokratična država, kjer je vsak svoje sreče kovač, in verjamem, da smo to tudi Slovenci,” je povedal Poklukar. Kot je dodal, je epidemija kompleksna, vanjo smo vpleteni vsi in tako vsi skupaj kovači sreče. “Zato verjamem, da bomo tudi tokrat vsi solidarni in družbeno odgovorni,” pravi minister.

Potrjena dejstva o učinkovitosti cepiva

Kot dokaz, da je cepivo učinkovito, je navedel podatke, da je med hospitaliziranimi pacienti z najhujšim potekom bolezni le odstotek ali dva cepljenih. Pozdravil je tudi odločitev Evropske zdravstvene agencije (EMA), da je odobrila cepivo Moderne za starejše od 12 let, tako da sta zdaj na voljo dve cepivi za cepljenje otrok, starejših od 12 let.

Poklukar je posebej opozoril na vlogo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in sodelovanje z njim. To je po njegovih besedah ne samo odlično, ampak zgledno.

Sledimo idejam, da morda testno uvedemo cepljenje v lekarnah, je dejal minister in dodal, da je kljub tehničnim težavam NIJZ ponoči objavil aplikacijo za spremljanje kode QR. Tako je Slovenija ena od sedmih držav, ki to aplikacijo uveljavlja na evropski ravni, naši državljani pa ob njeni uporabi ugotovijo, ali z digitalnim potrdilom izpolnjujejo pogoje, ki jih zahteva na primer Nemčija, je poudaril.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here