Poklukar: čaka nas težka jesen, zato širimo PCT pogoj v ostale dejavnosti

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki ga je vlada sprejela na današnji dopisni seji, je na dopoldanski novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Kakšno je trenutno stanje epidemije v Sloveniji?

Na začetku je predstavil nekaj projekcij širjenja virusa, ki so bile pripravljene ob upoštevanju različnih reprodukcijskih števil za različno stopnjo precepljenosti. Reprodukcijo število se trenutno giblje med 1.2 in 1.5.

»Skrbi pa nas, ker prihaja jesensko obdobje, ko so pogoji za širjenje virusa ugodnejši. Predstavil je scenarije ob različni stopnji precepljenosti v slovenskih bolnišnicah na vrhu 4. vala, za katerega kaže, da se bo zgodil v oktobru. »Ključno merilo zaostrovanja ukrepov je namreč ravno zasedenost bolnišničnih kapacitet, predvsem v intenzivnih enotah«, je dejal minister.

Z odlokom določajo izvajanje pogoja PCT ter uporabo zaščitnih mask in razkužil.
PCT pogoj morajo izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje, je uvodoma ob predstavitvi vsebine odloka dejal minister Poklukar. Povedal je, da začne veljati 6. septembra, a je predvideno sedemdnevno prehodno obdobje.

Zaposlenim teste za samotestiranje plača država, uporabniki storitev oz. dejavnosti jih plačajo sami

Za opravljanje dela kot PCT pogoj testiranja se šteje tudi testiranje s HAG testi za samotestiranje. Samotestiranje se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. Odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela, določijo čas in kraj samotestiranja, ki je lahko izvedeno v domačem okolju ali na delovnem mestu. Sredstva za izvajanje testiranja s HAG testi za samotestiranje v tem primeru zagotavlja delodajalec.

PCT pogoj dokazujejo tudi osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti v Republiki Sloveniji. Uporabniki teh storitev stroške testiranja, krijejo sami.

Omejitve PCT ne veljajo v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Preverjanje izpolnjevanja PCT pogoja organizirajo in nadzirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Odgovorne osebe so dolžne na vidnem mestu pisno opozoriti osebe, ki opravljajo delo in uporabnike storitev na dolžnost izpolnjevanja PCT pogoja, in na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje. Za osebe, ki opravljajo delo oziroma so udeležene v naštetih dejavnostih, in ki ne izpolnjujejo PCT pogoja, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom oziroma področno zakonodajo.

Samotestiranje dijakov in učencev v zadnji triadi OŠ

Učenci 7., 8. in 9. razreda osnovne šole in dijaki prostovoljno izvajajo testiranje s HAG testi za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v domačem okolju. Minister je ob tem poudaril, da se rezultatov testiranja s HAG testi za samotestiranje ne vnašajo v Centralni register podatkov o pacientih in niso podlaga za pridobitev QR kode oz. digitalnega covid potrdila, ampak s samotestiranjem pridobimo možnost opravljanja dela in uporabe storitve, ni pa to podlaga za pridobitev v QR kode.

Sredstva za testiranje s HAG testi in PCR testi za osebe, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne smejo cepiti, kar dokazujejo s pisnim potrdilom zdravnika, zagotavlja proračun Republike Slovenije.

Ob koncu je minister ponovno poudaril, da so cepiva varna in učinkovita, ter pozval javnost, da pristopi k cepljenju. »Imamo cepivo in izkušnje. O virusu smo se že marsikaj naučili. Vemo kaj lahko pričakujemo – na nas vseh je, da storimo kar moramo. Ni razloga za pomisleke in ni časa za oklevanje. Čas je za razum«, je zaključil minister.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Zaradi avgustovskih poplav 173 občin prijavilo za več kot 2,7 milijarde evrov škode

Občine so zaradi avgustovskih poplav prek aplikacije Ajda s skupno več kot 23.500 obrazci prijavile za več kot 2,7 milijarde evrov škode. Podatke je...

Več podobnih novic

Skip to content