Lojze Štandeker je ime, ki je morda celo predolgo pozabljeno počivalo nekje v zgodovini gledališke umetnosti. V Pesnici so se zato odločili, da temu velikanu, ki je navduševal s svojo predanostjo gledališču, 110 let po njegovem rojstvu izkažejo čast, ki si jo Lojze Štandeker nedvomno zasluži.

Režiser, dramatik in publicist Lojze Štandeker je pečat puščal povsod, kjer je delal. Poklicna pot ga je peljala v Bosno in Hercegovino, kot hišni režiser je delal v Istrskem narodnem gledališču v Pulju. V Gačniku pri Pesnici rojen Štandeker je ljubezen do besede gojil na vsakem koraku.

Ljubezenska zgodba med Pesnico in gledališčem je dolga in v zadnjih letih znova vse bolj goreča. Iz Pesnice prihaja tudi letošnja žlahtna komedijantka.

Z odkritjem spominske plošče Lojzetu Štandekerju so v Pesnici poskrbeli, da cenjen umetnik nikoli ne bo pozabljen. Spominskega dogodka so se med drugimi udeležili še veleposlanik Bosne in Hercegovine dr. Milorad Živkovič, hrvaški častni konzul dr. Šime Ivanjko, predsednik Združenja Slovenske izseljenske matice dr. Boris Jesih, pesniška podžupanja mag. Klavdija Samogy Simonič ter družina Lojzeta Štandekerja.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here