Počivalšek v Dubaju o krepitvi vezi in sodelovanju Slovenije na Expu

0
21
Ljubljana, DZ. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Pocivalsek.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se danes pozno zvečer skupaj z delegacijo odpravlja na uradni obisk v Združene arabske emirate. Namen obiska je krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in emirati, pa tudi o sodelovanju Slovenije na svetovni razstavi Expo 2020 konec letošnjega in v začetku prihodnjega leta.

Potencial na področju farmacije

Osrednja tema pogovorov bo okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Združenimi arabskimi emirati. To ima po besedah Počivalška velik potencial zlasti na področjih farmacije, naprednih tehnologij in umetne inteligence, pa tudi zelenih inovacij in vsebin, povezanih z lesom.

Potek obiska ministra Počivalška

V ponedeljek popoldne se bo minister Počivalšek skupaj s celotno delegacijo sestal še s predstavniki slovenskega gospodarstva, ki delujejo v Dubaju.

V torek dopoldne se bo Počivalšek srečal z ministrom za gospodarstvo emiratov Abdulom Bin Tukom Al Marijem, opoldne pa bo sledila novinarka konferenca ob slovesnem prevzemu slovenskega paviljona, s katerim se bo Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo. Paviljon bo ustvarjal vtis lebdeče zelene oaze na vodni blazini.

Počivalšek se bo sestal tudi z generalno direktorico Expa in ministrico za mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov Rem al Hašimi. Ogledal si bo prizorišče svetovne razstave Expo 2020, ki je deloma že odprto za obiskovalce, medtem ko paviljoni posameznih držav, tudi Slovenije, dobivajo končno podobo.

Počivalškov obisk v Združenih arabskih emiratih – sklenil ga bo v sredo z obiskom slovenskega podjetja Gorica – bo drugi po letu 2016, ko je v Dubaju med drugim podpisal dogovor o sodelovanju Slovenije na razstavi Expo 2020.

Expo Dubaj bo priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja z  Združenimi arabskimi emirati | GOV.SI
Expo Dubaj bo priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja z Združenimi arabskimi emirati.

Obisk pomemben tudi v luči okrevanja po pandemiji

Počivalšek je na novinarski konferenci pred odhodom v Združene arabske emirate spomnil, da je regija Bližnjega vzhoda, Afrike in južne Azije za slovensko gospodarstvo velikega pomena tudi v luči okrevanja po pandemiji covida-19.

“Da bi se po padcu zaradi pandemije čim prej ponovno vrnili na nekdanje številke, bo treba na eni strani okrepiti vlaganja v razvoj gospodarstva, na drugi pa krepiti položaj na trgih zunaj Evropske unije. Trgi v državah Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike so spričo velikega potenciala zagotovo naš cilj,” so njegove besede povzeli na ministrstvu.

Expo bo potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Svetovna razstava v Dubaju naj bi se po prvotnih načrtih začela lani, a so jo prestavili v luči globalne pandemije covida-19. Vseeno je obdržala naziv Expo 2020.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here