Počivalšek: v državni upravi naj delajo le prebolevniki in cepljeni

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je napovedal nadaljnje korake glede pogojev za zaposlene v državni upravi. Od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, se bo po njegovih besedah zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

Po zagotovilih Počivalška zaprtja države ne bo

Počivalšek je pojasnil, da ponovnega zaprtja države zaradi epidemije ne bo, saj imamo po eni strani dovolj cepiva, po drugi pa ni moč pričakovati, da bo država v finančni pomoči gospodarstvu tako darežljiva kot v prejšnjih epidemičnih valovih. “To se ne bo več zgodilo, ker imamo možnost, da z ukrepi na zdravstvenem področju to pandemijo zajezimo,” je dodal.

Je pa Počivalšek zato napovedal, da bodo naredili nekaj korakov naprej, ki bi jih morali že prej. “Mislim na trd odnos do vprašanja preboleli – cepljeni,” je dodal.

Kot je navedel, bodo najprej v državni upravi pokazali, da je to možno, saj jim obstoječa zakonodaja na zdravstvenem področju in področju varstva pri delu “omogoča, da od nas, ki smo v stiku z ljudmi, zahtevamo, da to naredimo na dva načina: ali smo preboleli ali pa cepljeni. Ne govorim več o testiranju”.

Kakšni so nadaljnji cilji slovenskega gospodarstva?

Počivalšek je sicer izpostavil, da v javnosti vlada napačna percepcija, da Hrvaška prevzema slovensko gospodarstvo, medtem ko je dejansko slovenskih investicij na Hrvaškem za enkrat več kot hrvaških v Sloveniji. Prevzemi, kakršnega je na Hrvaškem naredil Petrol, so po njegovem pomembni in predstavljajo “odprta vrata slovenskemu gospodarstvu na teh trgih”.

Slovenski BDP je medtem dosegel močan odboj, tako da so številke že na ravni predkoronskega leta 2019. To je minister pripisal hitremu ukrepanju vlade v prvi fazi pandemije, kar je omogočilo ohranitev tako delovnih mest kot podjetij.

Največji izziv za slovensko gospodarstvo bo po njegovem sicer vprašanje ustrezne delovne sile. Naša država je namreč pri nižjih plačah konkurenčna, kjer je treba ljudi plačati več, pa “imamo hude težave”. Ob tem je Počivalšek obžaloval, da v sklopu zakona o debirokratizaciji ni bila sprejeta socialna kapica. “Če hočemo preiti iz komercializacije mišic v komercializacijo možganov, bo treba tu narediti korak naprej,” je ocenil.

Počivalšek se zavzema tudi za to, da vlada začne s procesom premišljene privatizacije podjetij v državni lasti. V to kategorijo sodi tudi področje hotelirstva. Gre za panogo, ki se mora internacionalizirati tako na lastniškem področju kot na področju gostov.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:58

V Slovenski Bistrici želijo zeleno mobilnost

Od 20. septembra bo potekal Evropski teden trajnostnega razvoja 2021. Gre za vseevropsko pobudo, ki tudi letos spodbuja različne...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img