Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes obiskal Ormož, kjer se podjetju Safilo obeta zaprtje. Tam ga je med drugimi pričakal župan Danijel Vrbnjak in mu predlagal, naj se celotno območje občine obravnava kot posebno problemsko območje. Počivalšek okoli 550 zaposlenim zagotavlja, da ima vlada dovolj sredstev za zaščito delovnih mest.

Počivalšek: slovenske javne finance predstavljajo trden temelj

“Postavili smo temelje za pomembne projekte in reforme, ki nas čakajo v prihodnjih mesecih, in borili se bomo za vsako delovno mesto, še posebej na periferiji,” je napovedal. V SMC na prvo mesto postavljajo razvoj za vse regije, zato posebno pozornost posvečajo prav primerom, kot je ormoški, je dodal.

Italijanska skupina Safilo je zaprtje proizvodnje očal v Ormožu z junijem napovedala v četrtek. Tako naj bi se odločila zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu. Brez dela bo ostalo 557 zaposlenih.

Safilo je največji delodajalec na območju občine Ormož in župan je že v četrtek napovedal, da bo na obisk povabil predsednika vlade Janeza Janšo, da bi se dogovorili o rešitvah za nastali položaj. Prav tako je že predlagal sklic izredne seje občinskega sveta na to temo ter organiziral sestanek s predstavniki Javne razvojne agencije Občine Ormož, je danes prek spletnih strani občinske uprave sporočil zaposlenim v Safilu.

Kakšni so predlogi za pomoč delavcem?

Nekaj predlog ukrepov za pomoč vsem tistim, ki bodo izgubili zaposlitev v podjetju, so na občini že zbrali, predvsem na področju samozaposlovanja, zaposlovanja in spodbud investicij, upravičencem lahko dodelijo tudi socialno pomoč. Po današnjem Počivalškovim obiskom je Vrbnjak predlagal, naj se območje občine obravnava kot posebno problemsko območje, za katerega je treba sprejeti posebne državne spodbude.

Da napoved o zaprtju ormoškega obrata Safila zahteva od vlade sprejem urgentnih ukrepov, je prepričan tudi poslanec SD Franc Trček. Na vlado je danes naslovil poslansko vprašanje, v katerem sprašuje, s katerimi ukrepi se bo lotila tega izziva ter s katerimi možnimi investitorji in proizvajalci se bo povezal Počivalšek, da bi našli možnosti prezaposlitve sedaj zaposlenih v Safilu.

Tudi v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) so danes napovedali, da se bodo takoj vključili v pogovore z vodstvom in lastniki podjetja. Kot so napovedali, jih bodo skušali prepričati v opustitev takih načrtov, čeprav pogosto taka prizadevanja niso uspešna.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj