Počivalšek je obiskal Haloze

0
33

Svoj obisk je pričel s sestankom župana občine Podlehnik Sebastianom Toplakom. Slednji mu je predstavil projekt poslovne cone in projektu zadruge za distribucijo vinarskih produktov občine Podlehnik. Iskali so rešitve za ustrezno umestitev v prostor in o financiranju realizacije obeh projektov.

V nadaljevanju se je srečal z župani Haloških občin, kjer so se dotaknili gospodarskih izzivov tega območja. Posebej zaskrbljujoča je demografska slika, ki nakazuje, da je število prebivalcev na tem območju upadlo. Največ v občini Žetale, kjer je leta 2019 v primerjavi z letom 2009 živelo skoraj 8,5 odstotka manj prebivalcev.

Velik problem je tudi odseljevanje mladih in umik številnih dejavnosti iz periferije v večja mesta. In čeprav se trudijo vzpostaviti močno rast podjetij, ostajajo brez osnovne infrastrukture kot so pošte, banke in ostalo.

Svoj obisk je nadaljeval v Ormožu, kjer se je z župani iz ormoške regije pogovarjal o morebitnih podjetniških potencialih. Kot pomemben dejavnik za razvoj gospodarstva je izpostavil tudi gradnjo hitre ceste Ptuj Ormož

Župani so bili po pogovoru z ministrom zadovoljni, upajo pa le, da bo država upoštevala in ustrezno realizirala Zakon o skladnem regionalnem razvoju, ki obmejna območja določa kot prednostna območja vseh razvojnih politik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here