V Radencih pa so minulo nedeljo načrtovali izvedbo svetovalnega referenduma, na katerem bi občani odločali o preimenovanju Titove ceste v Radencih. Ustavno sodišče je zavrglo pobudo tamkajšnjega župana Romana Leljaka za oceno ustavnosti in zakonitosti akta o razpisu referenduma. Kot so pojasnili Leljak nima pravnega interesa za začetek postopka, zato svetovalni referendum v Radencih bo, kdaj, pa še ni znano.

Svetovalni referendum bi moral biti to nedeljo, vendar ga je občinski svet zaradi nevarnosti, da bi ogrozil varnost in zdravje občanov v času epidemije covida-19, preložil za nedoločen čas.

Navkljub nasprotovanju ministrstva za javno upravo, ki je občino pozvalo, da zakonodaja ne predvideva preložitve volitev ali referenduma zaradi izrednih razmer, kot je epidemija covida-19, in občinsko oblast pozvali, da referendum mora biti.

Župan občine Radenci Roman Leljak je pred časom referendumu za preimenovanje Titove ulice nasprotoval, ko pa je sodišče odločilo v prid pobudnikom referenduma, se je odločil, da bodo izvedli posvetovalni referendum, kjer bodo poleg preimenovanja Titove ceste odločali še o drugih občinskih temah.

Vukajč je prepričan, da je svetovalni referendum popolnoma nesmiseln. A župan Roman Leljak v svoji nameri vztraja in trdi, da bodo referendum izvedli, ko bo epidemiološka situacija v državi to omogočala.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj