spot_img

Planinska pot na Brinjevo goro

V zadnjem tednu

 

Oplotniški planinci so uredili planinsko pot na Brinjevo goro. Slednja se nahaja ob vznožju Pohorja nad Zrečami.

Arheologi pravijo, da so tu ljudje bivali že v mlajši kameni dobi, vsaj 3000 do 5000 let pred našim štetjem, pa potem v bronasti dobi, antiki, na njenem območju so našli tudi zgodnje slovanske grobove. Zahodni vrh, tisti, so si kasneje za svoje domovanje izbrali tudi Zreški vitezi. Ime njihovega gradu Freudenberg je posebna uganka. Nekateri pravijo, da izhaja iz imena kraja Zreče nad katerim je gospodoval. Vitezi, sicer nemškega porekla, naj bi si napačno tolmačili ime Zreče, ki naj bi po njihovem prihajalo iz sreče, pa so potem grad in hrib poimenovili Freudenberg, Srečen hrib.

Gora je nenavadna, spodaj iz Zreč lahko vidimo njene tri vrhove in čeprav se nahaja pod Pohorjem, kaže znake kraškega sveta. Na njej je veliko apnenca in kamnin, ki jih sicer tu okoli ni najti. Tudi njeno ime je precej nenavadno, saj na njej brinje ne raste. Brinjeva gora se nahaja v regiji Štajerska in Prekmurje, v podregiji Podravska in še ožje v podregiji Strojna in Pohorje.

V septembru so oplotniški planinci uredili planinsko pot, ki vabi vse obiskovalce, da jo obiščejo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Dizelsko gorivo in kurilno olje 8 centov cenejša

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju,...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel