Plačila vrtca oproščeni le starši otrok v črnih regijah

0
49

Starši otrok v t. i. črnih regijah s slabo epidemiološko sliko, kjer so vrtci odprti le za nujno varstvo, bodo tudi vnaprej oproščeni plačila vrtca, če otroci vrtca ne bodo obiskovali. Starši otrok v rdečih regijah, ki otrok ne bodo poslali v vrtec, pa bodo morali vrtec plačati.

Na ministrstvu trdijo, da za oprostitev plačila ni pravne podlaga

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je v četrtkovi okrožnici o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela v osnovnih šolah in vzgojno-varstvenega dela v vrtcih od 1. februarja dalje navedlo, da bodo v t. i. črnih regijah, v katerih je z odlokom začasno prepovedano zbiranje ljudi v vrtcih in vrtec zagotavlja le nujno varstvo, starši, katerih otroci vrtca ne bodo obiskovali, plačila oproščeni.

Pri tem se postavlja vprašanje, ali se bodo starši v rdečih regijah, ki ne bodo oproščeni plačila vrtca, odločili, da svoje otroke kljub zaostreni epidemiološki situaciji vseeno pošljejo v vrtec.

Na MIZŠ so pojasnili, da je pravna podlaga za oprostitev plačila vrtca za otroke v črnih regijah zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19.

Izpad plačil staršev se prizna za čas trajanja ukrepa o prepovedi zbiranja, za dneve odsotnosti, ko otroci niso obiskovali vrtca, v višini znižanega plačila staršev za vrtec, ki jim je določeno v skladu z odločbo pristojnega centra za socialno delo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here