spot_img

Pismo vladi: Morebitna mobilna aplikacija za covid 19 mora biti varna

V zadnjem tednu

 

Zveza potrošnikov Slovenije je vladi in ministrstvom za zdravje, javno upravo, gospodarski razvoj in tehnologijo, pravosodje in notranje zadeve poslal dopis v zvezi z mobilnimi aplikacijami za spremljanje širjenja koronavirusa. 

Čeprav učinkovitost uporabe tehnologije, kakršno predstavljajo aplikacije za sledenje uporabnikov, na splošno še ni bila ocenjena, pa so analiza velikih količin zbranih podatkov, mobilne aplikacije in druge sodobne tehnologije lahko koristna orodja za nadzor pandemije, ki bi dovoljevala postopno rahljanje omejitev.

Pomembno je zagotavljati varnost

A v kriznem času je še bolj kot sicer pomembno zavarovati temeljne pravice in svoboščine potrošnikov. Zato Zveza potrošnikov Slovenije enako kot potrošniške organizacije, članice Evropske potrošniške organizacije BEUC, pozivajo vlado, naj poišče pravo ravnovesje med varovanjem javnega zdravja in temeljnimi pravicami z naslednjimi ukrepi:

1. Koordiniran evropski pristop k zaščiti podatkov
Zasebnost uporabnikov in javno zdravje morata iti z roko v roki. Zato vlado pozivajo, naj implementira priporočila in usmeritve Evropske komisije ter orodja, ki jih nudi mreža eZdravje (eHealth) za zagotavljanje varstva zasebnosti pri:

a. uporabi mobilnih aplikacij za opozarjanje in sledenje bolezni Covid-19, namenjeno zmanjševanju širjenja virusa;

b. ureditvi skupnega sistema uporabe anonimiziranih podatkov o gibanju prebivalstva za nadzorovanje širjenja bolezni.

2. Glavna prioriteta naj bo varnost aplikacij in osebnih podatkov
Pozivajo jih, da na prvo mesto postavijo varnost aplikacij za nadzor širjenja bolezni Covid-19. Zaradi visoke občutljivosti in velikih količin zbranih podatkov bodo aplikacije privlačna tarča za kibernetske napade. Zato morajo biti v aplikacijah že v osnovi vgrajeni in privzeti močni in učinkoviti tehnični varnostni ukrepi, skladni z zakonodajo EU, vključno z 32. členom Splošne uredbe o varstvu podatkov.

3. Upoštevanje tehnološke omejitve
Pomembno je imeti realna pričakovanja o tem, kaj aplikacije in zbrani podatki s potrošnikovih mobilnih naprav lahko in česa ne morejo prispevati za omejevanje širjenja bolezni Covid-19. Upoštevanje tehnoloških omejitev je ključno za zagotavljanje oprijemljivih družbenih koristi.

Pred rabo zagotoviti preizkus v praksi

Kot ocenjujejo je zelo pomembno zagotoviti temeljito in neodvisno oceno potrebnosti in učinkovitosti izbranega orodja, vlada pa je dolžna poskrbeti za jasno in razumljivo komunikacijo o tem, kakšna so njena pričakovanja glede uporabe aplikacije. Pred začetkom širše uporabe aplikacije je treba zagotoviti tudi praktični preizkus, ali in kako informacije, ki jih zbira aplikacija, razumejo običajni uporabniki in ranljive skupine uporabnikov (starejši, mladoletniki …), ter kako se na to odzivajo.

Če se bo slovenska vlada odločila za sledenje širjenju koronavirusa z uporabo mobilne aplikacije, pozivamo, da to stori v tesnem sodelovanju z Informacijskim pooblaščencem. Na Zvezi potrošnikov Slovenije bodo skrbno spremljali in redno zbirali odzive potrošnikov o njihovih izkušnjah.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel