spot_img

Petrol v občutno podražitev elektrike in zemeljskega plina

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Največja slovenska energetska družba Petrol bo 1. decembra občutno zvišala cene elektrike in zemeljskega plina. Cene električne energije bodo višje za okoli 30 odstotkov, zemeljskega plina pa za 12 odstotkov. V Petrolu kot razlog navajajo podražitev energentov na mednarodnih trgih in poudarjajo, da še naprej nudijo ugodno oskrbo z energijo. Višanje cen je po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška velik problem za gospodarstvo celotne EU, ne le za slovensko.

Elektrika se bo za gospodinjstva podražila za 21–35 odstotkov

“Zadnje čase smo priča izjemnim razmeram na trgih surovin in energentov, saj cene iz dneva v dan dosegajo rekordno visoke ravni,” so že prejšnji teden ob objavi novega cenika zapisali pri Petrolu. Cene energentov za dobavo v letu 2022 so se tako v zadnjem letu občutno povišale: cena električne energije za več kot 175 odstotkov, plina za skoraj 300 odstotkov, nafte za okrog 65 odstotkov, emisijskih kuponov za več kot 125 odstotkov.

Med razlogi za nastalo situacijo izpostavljajo lansko relativno mrzlo in dolgo zimo, ki je izpraznila zaloge plina po Evropi. Začetek razvoja cepiv proti covidu-19 je znova zagnal gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih, ponudba pa – tudi zaradi manjšeproizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje – ni mogla slediti.

Emisijski kuponi, dovoljenja za izpust ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, so medtem na krilih ambicioznih politik EU že dlje časa v rastočem trendu. Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

Počivalšek: Analiziramo obstoječo situacijo višanja cen energentov

“Dejstvo je, da je konec obdobja, ko smo imeli poceni energijo, izvažali smeti, in da bo treba narediti zeleno transformacijo,” je minister poudaril ob robu novinarske konference pred dnevi slovenskega turizma 2021 v Ljubljani in dodal: “Verjamem pa, da bomo v vsakem od teh treh segmentov, zemeljskem plinu, električni energiji in naftnih derivatih, našli neko rešitev.”

Na ceno zemeljskega plina po njegovih besedah “ne moremo vplivati, pri cenah električne energije smo na nek način nekoliko bolj samostojni, seveda je tudi tukaj trg, država ima samo možnost, da začne regulatorno na to vplivati”.

Pri naftnih derivatih je cena sestavljena iz večih delov, Počivalšek pa je zavrnil špekulacije, da je liberalizacija trga vzrok za višje cene. “To ni tako. Cene goriv v osnovi se višajo, zliberalizirane pa so le marže teh goriv. Naredili bomo analizo, koliko je kaj vplivalo na to in potem tudi ustrezno ukrepali,” je dodal.

Na vprašanje, kaj lahko država sploh naredi, je minister pojasnil, da trenutno analizirajo obstoječo situacijo. “Država lahko administrativno posega na to področje, vendar pridemo v situacijo, kot smo jo imeli v bivši državi, da smo neke cene regulirali, potem pa tega blaga ni bilo. To ni izhod. Verjamem, da se bo tukaj našlo nekaj rešitev,” je dejal.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:03

Bo Maribor dobil podzemni tunel ali obvoznico okoli mesta?

Mestno občino Maribor v prihodnjih letih čakajo številni in zahtevni infrastrukturni izzivi. Na tem mestu je nujno potrebno izpostaviti...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img