spot_img

Perniško jezero: Koliko ministrov, toliko rešitev

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Že vrsto let prebivalci v Pernici opozarjajo na težave, ki se pojavljajo zaradi zamuljenosti dna in posledično nizkega vodostaja Perniškega jezera. Leto za letom tako predvsem v času najvišjih temperatur prihaja do množičnih poginov rob, od leta 2008 jih je poginilo vsaj za nekaj deset ton. Ministri za okolje prihajajo z vedno novimi obljubami o sanaciji jezera, a vsaj zaenkrat se kaj veliko še ni premaknilo.

Perniško jezero s svojo zeleno okolico velja za naravni biser, a na prvi pogled ne razkriva vseh težav s katerimi se že vrsto let soočajo okoliški prebivalci. Da je z jezerom nekaj hudo narobe se je pokazalo tudi pred pred tedni.

Vzroki, zakaj do tega pride, niso nobena skrivnost. Jezersko dno je zamuljeno, količina vode v spodnjem delu Perniškega jezera pa posledično zelo majhna. Jezero je tako globoko le nekaj centimetrov. Krajani opozarjajo, tudi s pomočjo civilne iniciative v katero so se združili prav z namenom sanacije Perniškega jezera. A zaradi neurejenih lastninsko pravnih razmerij kaj veliko ni mogoče narediti.

Problem se vleče že desetletja, izvor težav pa je v ribogojnici, ki je tukaj obratovala pred več kot pol stoletja. Ob zadnjem obisku vlade v Podravju je minister za okolje Andrej Vizjak sicer obljubil, da se bo država lotila omenjenega problema, a domačini teh obljub ne jemljejo več resno.

Domačini so prepričani, da bi z urejenim jezerom lahko izkoristili tudi nekaj njegovih potencialov, ki zaenkrat ostajajo neuresničeni. Vsebino želijo Perniškemu jezeru dati ti na Občini Pesnica, kjer imajo vsaj zaenkrat zavezane roke in čakajo, da se bodo zapleti z lastništvom končno rešili.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Sezona okužb dihal v polnem razmahu

Pediatri opozarjajo na velik porast števila virusnih okužb dihal pri otrocih, do česar je letos prišlo prej kot običajno....

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img