Pametni nakupi klimatskih naprav

0
294

 

Približujejo se toplejši meseci in z  njimi tudi vročina. Glede na vroča poletja klimatske naprave postajajo stalnica slovenskih domov. Večina naprav na trgu je inverterskih, kar pomeni, da lahko z njimi prostore ne le hladimo, ampak tudi (d)ogrevamo, kar je še posebej dobrodošlo v prehodnih obdobjih. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so objavili test 25 modelov stenskih klimatskih naprav.

Na kaj paziti pri nakupu klimatske naprave?

Za klimatske naprave na testu so odšteli od 745 do 1300 evrov, na vrhu pa sta modela (z močjo 2,5 in 3,5 kW), za katera boste odšteli več kot 1000 evrov (z vključeno osnovno montažo).

»Enoznačnega odgovora na vprašanje, na kaj paziti pri nakupu klimatske naprave, ni. Odločitev za ta ali oni model je v prvi vrsti odvisna od tega, ali boste napravo uporabljali le za hlajenje prostorov ali jih boste z njo po potrebi tudi (d)ogrevali, v kako velik prostor jo boste namestili, katera od številnih funkcij, s katerimi jo je opremil proizvajalec, vam bo prišla prav in katere sploh ne potrebujete,« je pojasnila Barbara Primc, sodelavka pri projektu CLEAR 2.0.

Najbolje ocenjene klimatske naprave po ocenah ZPS; VIR: ZPS

 

Bodite pozorni tudi na podatek o letni porabi energije za hlajenje in ogrevanje, ki je naveden na energijski nalepki. Zmagovalka v razredu 2,5-kilovatnih naprav za hlajenje porabi 96 kW na leto, zadnjeuvrščena v tem razredu pa kar 143 kW.

Do okolja prijaznejše hladilno sredstvo R32

Večina proizvajalcev klimatskih naprav že uporablja hladilno sredstvo R32, ki je do okolja veliko bolj prijazno kot do zdaj razširjen plin R410A in ima občutno manjši vpliv na globalno segrevanje (GWP – global warning potencial): GWP pri plinu R410A je 2088, pri plinu R32 pa 675.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here