Predsednik republike Borit Pahor je v času zaostrenih razmer na političnem parketu v Sloveniji odločil sklicati sestanek vseh parlamentarnih strank za pogovore o nadaljnji usmeritvi notranje in zunanje politike. Kljub temu, da se na vabilo dve stranki nista odzvali, ima predsednik od srečanja visoko in konstruktivno zastavljene cilje. Poleg epidemije bo namreč pomembna tematika pogovorov slovensko predsedovanje EU.

Predsednik republike Borut Pahor je pred dnevi poslal vabila na pogovore vsem, tako koalicijskim, kot tudi opozicijskim strankam. Od devetih parlamentarnih strank se bo srečanja pri predsedniku republike udeležilo sedem, saj je Levica pobabilo zavrnila, Marjan Šarec pa je Pahorju predlagal, da se predhodno pogovori s premierjem Janšo.

Do sedaj je predsednik opravil pogovor s predsednico SD Tanjo Fajon, v naslednjih dneh pa je pričakovati srečanja tudi z ostalimi parlamentarnimi strankami. Kljub zavrnitvi Levice in LMŠ, ima Pahor od pogovorov visoka pričakovanja.

Pričakovati je, da bo srečanja z vsemi parlamentarnimi strankami opravil v približno prihodnjih dveh tednih. Pahor ob tem ocenjuje, da je zdaj ravno pravi čas za tovrstne pogovore in morebiten konsenz med strankami, ki je v enoletnem času epidemije bil prevečkrat daleč od uspeha.

Pahor je ob tem razkril tudi vsebinske konstrukcije načrtovanih pogovorov, ki bodo odločilno vplivali na notranjo in zunanjo politiko Slovenije v prihodnje.

Slovenija bo namreč v drugi polovici leta 2021 drugič predsedovala Svetu EU. Zaradi izjemne zahtevnosti projekta so s pripravami že pričeli. Kljub vsemu pa je trenutno najpomembneje kar se da učinkovito premagati epidemijo in na slovenskem političnem parketu najti konsenz, ki je nekako predpogoj za tako pomembno aktivnost, kot je predsedovanje Evropski uniji.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here