OZS: “Ukrepi ne delujejo, uničujejo pa gospodarstvo.”

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so izrazili razočaranje, da vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter odprla dejavnosti. Prepričani so, da obstoječi ukrepi ne delujejo v smeri zmanjšanja števila okužb, saj se epidemiološka slika ne izboljšuje, ob tem pa zaprtje dobršnega dela gospodarstva še dodatno spodbuja delo na črno, ukrepi pa vodijo v odpuščanja, zapiranje podjetij in v hude duševne stiske ljudi.

Številne dejavnosti so na podlagi vladnega odloka zaprte že več tednov, nekatere celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se ne izboljšuje. Več kot očitno je, da je treba ubrati drugačen pristop. Naši člani, obrtniki in podjetniki, nam sporočajo, da imajo dovolj. So v brezupnem položaju, razmišljajo o zaprtju podjetij, mnogi so to tudi že storili. Duševne stiske se poglabljajo, poleg tega pa se povzroča ogromna gospodarska škoda. Zato pozivamo vlado, naj še enkrat premisli o vseh aspektih teh ukrepov in se odloči za odprtje dejavnosti,” ob tem poudarja predsednik OZS Branko Meh.

V OZS poudarjajo, da se zavedajo situacije v zdravstvu, toda menijo, da jo je potrebno reševati drugače in ne na plečih malega gospodarstva. Tveganje za prenos okužb naj bi bilo v malem gospodarstvu zaradi strogega spoštovanja ukrepov minimalno, medtem ko pri delu na črno v zasebnih domovih in garažah ni nikakršnega nadzora, tveganje za prenos okužb pa je zato veliko. “V obrti in podjetništvu ne rinemo z glavo skozi zid, če vidimo, da ne pridemo nikamor. Zato predlagamo odločevalcem, da uberejo drugačen pristop, odprejo dejavnosti in spremljajo učinke. Prepričani smo, da bodo nad rezultati pozitivno presenečeni,” še predlaga Meh.

V OZS so sicer že minuli teden in ta teden ponovno pozvali vlado k takojšnjemu odprtju dejavnosti, za katere menijo, da bi jih bilo mogoče varno opravljati še naprej. To so frizerski, kozmetični saloni, avtopralnice, neživilske trgovine, specializirane trgovine, fotokopirnice, kemične čistilnice, vrtnarije, cvetličarne, urarne, zlatarne, delno gostinska dejavnost itd.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj