Osrednja proslava ob 30. letnici Slovenije

0
59

V občini Pesnica je potekala osrednja proslava, ki je bila namenjena dvema pomembnima dogodkoma, občinskemu prazniku in obeležitvi 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Po besedah župana Gregorja Žmaka je prav to obmejno območje bilo ključno za zmago v deset dnevni vojni za Slovenijo. V sklopu proslave so sicer podelili tudi občinske nagrade in naziv častnega občana občine Pesnica.

V Pesnici je v tamkajšnji telovadnici Osnovne šole potekala osrednja proslava ob občinskem prazniku in 30. obletnici samostojne države Republike Slovenije. Na občini so bili zadovoljni, da so lahko tako pomembna dva dogodka združili v eno skupno celoto.

Območje nekdanje občine Pesnica, ki je zajemala današnje tri občine Pesnica, Šentilj in Kungota je bila v juniju 1991 na veliki preizkušnji. Deset tankov je namreč iz Maribora približno ob 9. uri odpeljalo proti Šentilju. Kolono, ki je prodirala proti Šentilju, pa je ustavila branjena barikada v Pesnici.

Slovenija se je v 30 letih obstoja spremenila praktično na vseh ravneh, danes je v primerjavi z začetki 90 let prejšnjega stoletja, demokratična in socialna država, časi so mirnejši, prav tako je večja politična stabilnost.

V spomin na te ključne dogodke slovenske zgodovine so v občini Pesnica v okviru osrednje proslave pripravili pester tako kulturni kot spremljevalni program.

Naziv častnega občana občine Pesnica je prejel Poveljnik enot TO pri obrambi mejnega prehoda Šentilj med vojno za Slovenijo, Srečko Cehnar. Vodilni na občini pa se nadejajo ugodnejših epidemioloških časov, za izpeljavo čim večjega števila kulturnih in drugih prireditev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here