Osnutek Akcijskega načrta za razvoj ekološkega kmetijstva do leta 2027

Slovenija se zaveda pomena in potenciala ekološkega kmetijstva in zato je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v letu 2020 pristopilo k pripravi novega »Akcijskega načrta za razvoj ekološkega kmetijstva do leta 2027 (ANEK)«. Na podlagi javnega naročila, je bil izbran izvajalec Zadruga ekoloških proizvajalcev Istre, z.o.o., so.p.

Ključni del priprave ANEK-a so predstavljale delavnice, po prednostnih področjih ekološkega kmetijstva. V obdobju med junijem in decembrom leta 2020 je bilo izvedenih 10 delavnic, na katerih so deležniki s področja ekološkega kmetijstva (za vsako prednostno področje) pripravili SWOT analize in opredelili potrebe, cilje ter ukrepe za razvoj ekološkega kmetijstva do leta 2027.

Sledila je objava spletne ankete, v kateri je bilo zbrano ključno gradivo iz izvedenih delavnic. Anketo je izpolnilo 422 deležnikov s področja ekološkega kmetijstva. Namen ankete je bil vrednotenje predlaganih ciljev in ukrepov ter možnost dodatnih predlogov in ukrepov s strani deležnikov.

Z namenom pregleda in potrditve ključnih strateških ciljev in ukrepov, za razvoj ekološkega kmetijstva do leta 2027, je bila v januarju leta 2021 izvedena zadnja delavnica, katere se je udeležilo več kot 80 deležnikov.

Na podlagi dela oziroma rezultatov izvedenih delavnic in spletne ankete, je izvajalec, pripravil osnutek dokumenta »Akcijskega načrta za razvoj ekološkega kmetijstva do leta 2027«, katerega je potrdil naročnik.

Pripombe na dokument lahko posredujete do 17. 5. 2021 na elektronski naslov gp.mkgp@gov.si ali po pošti na naslov: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana.

Več na povezavi: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MKGP/JAVNA-RAZGRNITEV-/ANEK/ANEK_javna-obravnava.docx

video novice

00:04:55
00:04:53
00:04:14

Kako vrtove pripraviti na jesen

00:04:14
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj