Omogočeno vročanje in opravljanje ustnih obravnav, ki niso nujne

 

V upravnih in drugih javnopravnih postopkih je bilo po uveljavitvi Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (Covid-19) dovoljeno vročanje samo v nujnih zadevah. V zadevah, ki niso zadostile kriterijem za nujno obravnavo, se vročanje ni opravljalo zaradi možnosti širjenja virusne okužbe.

Mogoče tudi vročanje a domu

Spričo ugodnejše javnozdravstvene situacije, kot je bila ob uveljavitvi osnovnega zakona, se z novelo omogoča vročanje tudi v nenujnih zadevah. To ne bo potekalo na ustaljen način osebnega vročanja odločb, sklepov in drugih dokumentov, ki se v času epidemije uporablja samo v nujnih zadevah. V teh primerih namreč vročevalec na naslovu stanovanja ali poslovnega prostora poišče naslovnika in mu ob podpisu vročilnice izroči dokument, če takšna vročitev ni uspešna, naslovnik lahko dokument v 15 dneh prevzame na pošti.

Naslovnik brez podpisa, zgolj vročitev

Dokumenti v nenujnih zadevah se bodo do prenehanja veljavnosti začasnih ukrepov oziroma do prenehanja nevarnosti širjenja virusne okužbe vročali z vložitvijo v hišni predalčnik, poštni predal ali v »običajen« elektronski predal, zato naslovniku ne bo treba podpisovati vročilnic, povratnic ali drugih dokumentov o vročitvi. Vročitev bo veljala za opravljeno šesti oziroma dvajseti delovni dan od dneva odpreme, ki bo označena na pisanju, odvisno od tega, ali se vročanje opravlja v Republiki Sloveniji ali izven nje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj