Omejitev na občine ni zmanjšala mobilnosti ljudi

Na Inštitutu za biostatistiko in medicinsko informatiko ljubljanske medicinske fakultete so analizirali podatke o mobilnosti in epidemiološkem sledenju stikov v epidemičnih valih. Ugotovili so, da večje spremembe v mobilnosti prebivalstva sovpadajo z datumi sprejetja nekaterih ukrepov o omejitvi zbiranja ljudi, razglasitvi epidemije covida-19, zaprtju šol, vrtcev, javnega prevoza, gostinskih lokalov, hotelov.

V tem obdobju je poraslo gibanje v stanovanjskih soseskah, medtem ko se je znižalo gibanje na delovnih mestih oz. pri drugih opravkih. Največje zmanjšanje je bilo spomladi, ko se je mobilnost, povezana z delovnimi mesti, znižala za polovico, mobilnost zaradi drugih opravkov pa kar za 60 odstotkov, kar sovpada tudi z uvedbo ukrepov.

Nekoliko manjša znižanja so bila novembra, ko se je mobilnost, povezana z delovnimi mesti, znižala za 30 odstotkov, mobilnost zaradi drugih opravkov pa za 50 odstotkov. Mobilnost, povezana z delovnimi mesti in opravki, je bila znižana tudi sredi poletja, a se je nato pri opravkih v septembru povsem izenačila s stanjem pred epidemijo.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj