9.2 C
Maribor
torek, 26 januarja, 2021
Doma KORONAVIRUS Okuženih že več kot 700.000 ljudi

Okuženih že več kot 700.000 ljudi

Po svetu je potrjenih je že več 700.000 okužb z novim koronavirusom. Okrevalo jih je skoraj 160 tisoč ljudi, skoraj 35.000 jih je umrlo.
Po zadnjih podatkih je vodilno mesto med desetimi največ okuženih v Združenih državah Amerike, in sicer 142.793. Sledi Italija z 97.689 okuženimi. Eno največjih rasti števila okuženih je v zadnjih dneh zabeležila Španija, ki je je z 85.195 okuženimi prehitela Kitajsko. Kitajska se trenutno nahaja na četrtem mestu z dobrimi 80.000 okuženih. V Nemčiji je več kot 62 tisoč okuženih. V Iranu se je število okuženih v enem dnevu povečalo za več kot 3000 ljudi, število okuženih pa se je povečalo na več kot 41.000. Iz Francije poročajo o več kot 40 tisoč okuženih, Združeno kraljestvo beleži že skoraj 20.000 potrjenih okužb, Švica jih ima nekaj čez 15.000. Za več kot 1000 novih okužb se je povečalo tudi skupno število okuženih v Belgiji.

Življenje na Kitajskem se po epidemiji koronavirusa počasi vendarle vrača v ustaljene tirnice. Najštevilčnejša dežela sveta je spet zadihala. Ne sicer še globoko in s polnimi pljuči, a počasi se življenje vendarle vrača v ustaljene tirnice. Tuji mediji in agencije poročajo, da se restavracije znova odpirajo, na ulicah je vse več prometa, tovarne zaganjajo proizvodnjo, v parkih in na trgih pa se spet zbirajo “plešoče tete”.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo opustil idejo, da bi okrog velike noči odpravil nekaj omejevalnih ukrepov, ki jih je uvedel v ZDA zaradi koronavirusa, in dejal, da bodo ostali v veljavi do konca aprila. Število okužb in smrti v ZDA medtem nezadržno narašča. Trump je pred dvema tednoma izdal navodilo Američanom, da se ne družijo v skupinah, večjih od deset ljudi, kar je danes že zastarel ukrep. Zvezne države medtem uvajajo strožje ukrepe, med njimi tudi zapirajo vse posle, ki niso nujni.

Italijanska vlada je v nedeljo napovedala, da bo karantena, ki so jo 10. marca uvedli za zajezitev novega koronavirusa, trajala “zelo dolgo” in jo bodo odpravili postopoma. ukrepi bi se po prvotnem načrtu namreč iztekli s 3. aprilom. Namestnica finančnega ministra je dejala, da bo verjetno treba vrednost paketa pomoči za prizadete družine in podjetja povečati s 25 na 100 milijard evrov. Kljub upočasnjevanju rasti žrtev in okuženih oblasti opozarjajo, da so šele na sredi pandemije. Sprejeti ukrepi sicer že povzročajo jezo med ljudmi. Najbolje se to kaže na Siciliji, kjer mora trgovine varovati policija, saj ljudje, ki si ne morejo privoščiti hrane, kradejo po trgovinah.

Španija ostaja ujeta v primež pandemije novega koronavirusa. Po številu okuženih je pretekli vikend prehitela Kitajsko. Z današnjim dnem je v Španiji začela veljati še strožja karantena, po kateri morajo doma ostati prav vsi, razen zaposlenih v nujnih in kritičnih službah. Ker je bila uradna objava zaostrenih ukrepov objavljena v nedeljo šele pozno zvečer, so nekaterim podjetjem dopustili še danes, da končajo poslovanje oz. postorijo še zadnje korake za delo od doma, če je to mogoče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnjih 7 dni