Občina Šentilj se svojimi krajevnimi skupnostmi razteza po čudovitih gričih Slovenskih goric in se tako lahko pohvali s številnimi naravnimi lepotami. A če pogledamo od blizu, lahko še vedno naletimo prizore, ki v današnjem času nimajo več kaj iskati. Gradbeni material, odslužena bela tehnika in iztrošeni avtomobilski deli še vedno najdejo pot na divja odlagališča v naravi, čeprav je za ravnanje z odpadki v občini odlično poskrbljeno. Na nekaj teh odlagališč so v soboto naleteli tisti, ki so se udeležili spomladanske čistilne akcije.

Takšna čistilna akcija v Šentilju ni nič novega, so pa letos prvič organizacijo na svoja ramena prevzeli šentiljski skavti. Dokaz, da mladi razumejo pomen čistega in zdravega okolja.

Čistilna akcija je poleg vsaj nekoliko čistejše narave, prinesla tudi določena spoznanja o odnosu posameznikov do naravnega okolja. Še vedno namreč ni malo tistih, ki odsluženo opremo zapeljejo v najbližji gozd.

Na Občini Šentilj, ki je bila tudi soorganizatorka sobotne čistilne akcije, so nad odnosom teh, upajmo da redkih posameznikov, izjemno razočarani. Sploh ob dejstvu, da je za ravnanje z odpadki v Šentilju ustrezno poskrbljeno in zato ni prav nobenega razumnega razloga, da odpadki pristanejo v gozdovih ali ob cesti.

A upanje, da sprehoda po gozdu nekoč ne bodo več kazila divja odlagališča ostaja. Dokaz je tudi sobotna čistilna akcija, ko so številni občani dokazali, da jim je mar. Tudi zaradi njihovega truda je danes teh odlagališč nekaj manj.

V Šentilju upajo, da bodo korak za korakom vendarle prišli do trenutka, ko takšne čistilne akcije morda ne bodo več potrebne.

Veliko je stvari, ki jih lahko lokalna skupnost naredi za svoje občane. Zagotovi lahko infrastrukturo za dvig življenjskega standarda, omogoči lahko razvoj novih delovnih mest in podobno. A za dobro počutje v domačem okolju lahko vendarle veliko stori tudi vsak sam, v prvi vrsti s tem, da po nepotrebnem ne uničuje okolja v katerem prebiva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj