Odkritje spominskega obeležja

0
42

Območno združenje vojnih veteranov za Slovenijo Ruše je v Tovarni Kos in Srpov odkrilo spominsko obeležje, v spomin na tajno skrivališče orožja za potrebe Teritorialne obrambe v Lovrencu na Pohorju. Predsednik območnega združenja Maks Wolfgruber je ob tem izpostavil predvsem dejstvo, da sta za skrivališče vedela le dva posameznika, kar je ključno pripomoglo pri oborožitvi posameznikov, ki so se borili za samostojnost Republike Slovenije.

V občini Lovrenc na Pohorju so v tamkajšnji Tovarni Kos in Srpov odkrili spominsko obeležje, v spomin na skrivališče orožja TO v času desetdnevne vojne za Slovenijo.

V širšem pomenu je pogosto znano zgodovinsko dejstvo, da je vojna za Slovenijo trajala le deset dni. Po zagotovilih predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ruše Maksa Wolfgruberja pa je le-ta trajala veliko dlje kot deset dni.

Natančno pred 30 leti, 28.6-1991 pa so imeli pripadniki območnega združenja veteranov Vojne za Slovenijo pri varovanju mariborske Kadetnice velike organizacijske težave, predvsem zaradi nepoznavanja terena.

Pomena skrivališča orožja v Tovarni Kos in Srpov ter varovanja Kadetnice se marsikdo, predvsem iz mlajše generacije ne zaveda. Oz teh zgodovinskih mejnikov sploh ne pozna. Zato se ruški vojni veterani za Slovenijo močno trudijo z različnimi aktivnostmi spodbujati otroke in mladostnike k zavedanju o pomembnosti teh dogodkov.

Po drugi strani pa je skrb vzbujajoče dejstvo, da slovenski politični vrh pozornosti oz. spoštovanja do vojnih veteranov za Slovenijo niti ne izraža. Prav gotovo bi se morali zgeldatovati po razvitejših evropskih državah, kjer takšne častitljive posameznike ne samo cenijo, ampak jih predstavljajo kot enega izmed ključnih deležnikov države.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here