Odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo pomen dneva suverenosti, s katerim obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije. Dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. Velja za državni praznik, vendar ni dela prost dan, zato je med državljani tudi nekoliko manj poznan.

V noči na med 25. in 26. oktobrom je minilo 30 let, odkar je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. S tem je bila tudi dokončno zaključena osamosvojitvena vojna, Slovenija pa je postala suverena država.

Jugoslovanska oblast si je skozi ves čas slovenskega osamosvojitvenega procesa prizadevala zatreti prizadevanja in večstoletno željo slovenskega naroda po lastni državi. Toda visoka stopnja enotnosti volje slovenskega naroda po samostojni državi je bila premočna in prevelika.

Prvi umiki jugoslovanskih enot iz slovenskega ozemlja so se pričeli konec julija 1991, vendar so zaradi otežene situacije na Hrvaškem trajali do konca oktobra 1991. Po preučitvi vseh možnostih je bilo dogovorjeno, da se enote umaknejo preko koprskega pristanišča.
Dan suverenosti je državni praznik, vendar ne dela prost dan v Sloveniji. Praznik je uvedla vlada Republike Slovenije 9. marca 2015, predlog je na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskega društva Sever vložil poslanec Stranke modernega centra.