Tanja Šubelj in Florjan Sušnik oz. grof in grofica Štatenberška sta se odločila dvorec Štatenberg zapustiti, zaradi nasprotja interesov z lokalno skupnostjo. V urejanje dvorca sta partnerja, vložila ogromno energije in denarja.

Po zagotovilih Šubljeve sta pripeljala več kot 200 tovornjakov opreme in pohištva in v dvorcu uredila zbirko z imenom Grof in grofica, ki predstavlja življenje Habsburžanov. Žalosti pa dejstvo, da lokalna skupnost ni znala ali želela zgodbe nadgraditi.
Načrti za dvorec so bili z njune strani zares pompozni, a do celovite realizacije nikoli ni prišlo. Dvorec velja za infrastrukturni biser iz baročnih časov, ki je dandanes premalo cenjen, tudi z vidika organizacij številnih porok in zabav zaključnih družb.

Ob tem se mnogi že sprašujejo kako bo dvorec deloval brez zbirke grofa in grofice. V prihodnjih mesecih bosta namreč iz Štatenberga na Gorenjsko, na grad Dvor v Preddvoru prepeljala vso lastnino Z lokalno skupnostjo v Dvoru sta že sklenila najemno pogodbo za del gradu in pričakujeta boljše sodelovanje v primerjavi z lokalnimi veljaki v Makolah.

Takšnih in podobnih entuziastov, ki se ukvarjajo z gradovi je v Sloveniji zares malo. Vsi skupaj pa bi morali pristaviti svoj delež k ohranjanju dvorcu Štatenberg podobnih arhitekturnih presežkov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj