Odboru DZ za zdravstvo se bo predstavil kandidat za zdravstvenega ministra Janez Poklukar

0
51

Dosedanji odzivi na njegovo kandidaturo so pozitivni, tudi premier Janez Janša je prejšnji teden sporočil, da ima zagotovljeno zadostno podporo za imenovanje. Če bo 42-letni zdravnik prepričal člane odbora in nato še DZ, bo postal 20. zdravstveni minister.

Ob Janševi vložitvi kandidature, podporo Poklukarju že izrazila SMC in NSi

Prav tako je podporo napovedal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Nekaj pohval pa si je Poklukar, ki trenutno vodi Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, takrat prislužil tudi od drugih opozicijskih strank.

V večini poslanskih skupin sicer napovedujejo, da se bodo o kandidatu odločili po opravljenem zaslišanju. Kljub pohvalam Poklukarjevemu dosedanjemu delu, pa je vprašanje, koliko glasov opozicijskih poslancev lahko pričakuje. DZ bo o imenovanju predvidoma odločal na izredni seji v torek.

Kakšno je dosedanje delovanje Janeza Poklukarja

Poklukar je vodenje največje slovenske bolnišnice leta 2019 prevzel od Aleša Šabedra po njegovem odhodu na mesto zdravstvenega ministra. Pred tem je vodil jeseniško bolnišnico, ki je pod njegovim vodstvom kot edina tudi uradno zaključila sanacijo.

Ob vložitvi njegove ministrske kandidature v DZ je Poklukar svojim sodelavcem v zapisu na Facebooku pojasnil, da odločitev za kandidaturo ni bila lahka predvsem zaradi vseh skupnih izkušenj v zadnjih dveh letih, hkrati pa tudi ne težka – zaradi vseh priložnosti za slovenski zdravstveni sistem in UKC Ljubljana, ki jih vidi v prihodnosti.

Vlada je novega zdravstvenega ministra iskala po decembrskem odhodu stranke DeSUS iz koalicije, saj je ob tem ministrsko mesto zapustil Tomaž Gantar. Od tedaj je vodenje ministrstva začasno prevzel premier Janša.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here