spot_img

Od vil do vilic

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na zasedanju ministrov EU, pristojnih za kmetijstvo in ribištvo, ki je prvič po koncu epidemije covida-19 potekalo v živo v Bruslju, je bilo veliko pozornosti namenjene razpravi o strategiji Od vil do vilic. Strategija združuje naravo, kmete, podjetja in potrošnike v skupnih prizadevanjih za konkurenčno trajnostno prihodnost EU, njen cilj pa je vzpostaviti pravičen, zdrav in okolju prijazen prehranski sistem.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je po zasedanju poudarila, da Slovenija predlagano strategijo vidi predvsem v luči postopne preobrazbe kmetijstva, ki bo poleg zmanjšanja ogljičnega odtisa prispevala tudi k socialni uravnoteženosti v kmetijstvu, predvsem pa je treba dati bistveno večjo težo pridelavi hrane kot pomembni vrednoti posamezne družbe. (presledek) … Kakšna pa je realnost?

Cenovna nesorazmerja so stalnica poročanja o kmetijskem sektorju. Tudi letos so kmetje močno zaskrbljeni zaradi slabih obetov glede letošnjega odkupa pšenice saj naj bi Kmetijskega inštituta Slovenije, ocenil pridelava na 148 evrov, ta številka pa naj bi že pred desetimi leti znašala 181 evrov.

Pomembno vlogo bo v prihodnosti imela tudi razdelitev sredstev za kmetijstvo, predvsem pa je potrebno poudarjati pomen sodelovanja, povezanosti in enotnosti.

Ministri so danes razpravljali tudi o zakonodajnem reformnem svežnju skupne kmetijske politike za obdobje po letu 2020, in sicer o zeleni arhitekturi in novem modelu izvajanja. Kot je poudarila Pivčeva je za Slovenijo pomembno, da se delo na zakonodajnem svežnju čim prej nadaljuje z vidika pravočasne priprave dokumentov na nacionalnih ravneh, zato je ključnega pomena, da ta pravni okvir postane čim prej stabilen in veljaven.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img