V pisnih virih se kraj Radvanje prvič omenja konec 11. stoletja, približno 50 let kasneje pa že premore dvor, ki je bil v lasti viteške rodbine Radewan. Največjih sprememb je bil deležen med 17 in 19. stoletjem, vrhunec delovanja pa je postavljen v leto 1900, ko ga prevzame Alfred Rosmanit. Ker se v grad naslednjih 100 let ni veliko vlagalo, danes klavrno propada. Zato Mestna občina Maribor obljublja njegovo celovito revitalizacijo.

Radvanjski grad oz. grad Rotwein je nastal sredi 12. stoletja v mariborskem naselju Zgornje Radvanje. Leta 1147 je omenjen vitez Lutoldus de Radewan, leta 1434 pa Erhart von Radwan, kar nakazuje, da je tam verjetno stal dvor oz. objekt z obrambno funkcijo.

V 16. stoletju posestvo doživi prve večje spremembe, saj so ga prezidali v plemiški sedež,  v sklopu tega so izgradili več sob in plesno dvorano. V koncu 17. stoletju pa je dejansko že trdno sezidana graščina z dvižnim mostom, obdaja pa ga tudi obzidje in vodni jarek.

V sklopu posestva Radvanjskega gradu je bil v 19 .stoletju dograjen romantični okrogli stolp.  S tem ima grad v pritličju še vedno stare oboke, med tem ko je gornje nadstropje, ki ju povezujejo marmorne stopnice, v celoti predelano.

Po zanesljivih zgodovinskih virih je grad največji razvoj doživel v začetnih letih 20. stoletja, ko je z njim upravljal vizet Alfred Rosmanit iz Dunaja. Od svojega očeta je dobil celotno posestvo in na njem začel na široko uvajati poljedelstvo, živinorejo, in čebelarstvo. Iz tega časa pa izvira tudi arhitekturni presežek streljaj od Radvanjskega gradu, grobnica Rosmanitov.

Radvanjski grad pa v modernejšem času že nekaj desetletij propada, kljub menjavi številnih lastnikov  nekdanji arhitekturni biser nikoli ni doživel preboja, v smislu obuditve nekdanje veličine, česar se nadejajo tudi vodilni na MOM.

V tem trenutku je veliko bolj realna ureditev lastništva in revitalizacija grobnice Rosmanitov, med tem ko je celovita sanacija Radvanjskega gradu za zdaj še nerazjasnjena, a kljub temu močno kliče po oživitvi v slogu svoje pestre preteklosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj