Od jutri poostren nadzor voznikov enoslednih motornih vozil

Policisti bodo v tednu od 5. do 11. aprila 2021 po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike enoslednih motornih vozil. Začenja se namreč nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Tovrstne nadzore bodo sicer izvajali tudi kasneje, med celotno motoristično sezone, od marca do oktobra.

Policisti svetujejo naj motoristi in mopedisti v prometu ravnajo samozaščitno, naj ne precenjujejo svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujejo razmer na vozišču. Na začetku motoristične sezone je namreč asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Poleg tega se morajo motoristi zavedati, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta.

Tudi ostali vozniki motornih vozil, pazite na motoriste

Bolj pozorni naj bodo tudi vozniki ostalih vozil, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu. Poleg tega so zaradi ozke silhuete pogosto slabše vidni in jih je možno kaj hitro spregledati. Pri premiku vozila naj se zato dobro prepričajo, da imajo prosto pot, predvsem pa naj bodo spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših.

Policijske uprave bodo promet enoslednih vozil nadzirale ob svojem rednem delu. Nadzor bodo policisti izvajali predvsem na cestnih relacijah, ki jih motoristi pogosto uporabljajo za vožnjo.

Statistični podatki s področja prometne varnosti voznikov enoslednih motornih vozil

Prometna varnost voznikov enoslednih motornih vozil je bila v letu 2020 boljša kot v letu 2019. V primerjavi z letom 2019 je bilo v letu 2020 manj prometnih nesreč, mrtvih, hudo in lahko telesno poškodovanih motoristov. Pri primerjavi samo mopedistov pa se je stanje poslabšalo: povečalo se je število prometnih nesreč, več voznikov je umrlo in več se jih je hudo telesno poškodovalo. Stanje pri motoristih se je izboljšalo tudi zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo (prepoved prehajanja med občinami in regijami). Pri mopedistih pa je na poslabšanje stanja vplivala prepoved opravljanja javnega potniškega prometa in iskanje drugih oblik prevoza, predvsem v urbanih območjih (moped, kolo).

Število prometnih nesreč z udeležbo motoristov se je v 2020 v primerjavi z 2019 zmanjšalo s 681 na 539. V prometnih nesrečah je umrlo 16 (20) motoristov. Hudo se je poškodovalo 116 (148), lažje pa 254 (327) motoristov. V prometnih nesrečah brez telesnih poškodb je bilo udeleženih 162 (206) motoristov. Umrla sta tudi dva (dva) potnika.

Število prometnih nesreč z udeležbo voznikov mopedov se je v letu 2020 povečalo s 300 na 305. V prometnih nesrečah so umrli štirje (dva) vozniki mopedov. Hudo se je poškodovalo 50 (42) voznikov, 178 (194) voznikov pa se je lahko telesno poškodovalo. Brez poškodb je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 78 (62) voznikov mopedov. Na mopedu v prometnih nesrečah ni umrl noben potnik, tako kot tudi v letu 2019 ne.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj