Od danes na voljo nadgrajena različica aplikacije #OstaniZdrav

0
10

Z današnjim dnem je začela delovati nadgrajena aplikacija #OstaniZdrav, ki jo je ministrstvo za javno upravo lansko poletje uvedlo kot enega od ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu, bo dosedanjo aplikacijo na mobilnih telefonih treba posodobiti, ta pa bo omogočala vrsto novih možnosti.

Kaj omogoča posodobljena aplikaciija?

Sicer pa nadgrajena verzija med drugim omogoča čezmejno izmenjavo ključev, vnos datuma začetka simptomov, za razliko od originalne nemške različice pa so na novo uvedli še vmesno oranžno stopnjo za manjše tveganje. Marsikdo je bil namreč po Koritnikovih besedah doslej zbegan, saj je zelena barva doslej označevala tudi to stanje.

Hkrati so aplikaciji dodali povezavo na vodič v znakovnem jeziku za gluhe in naglušne ter omogočili bolj pogosto posodabljanje stanja, ki bo odslej potekalo šestkrat v 24 urah in ne več zgolj enkrat na dan kot doslej. Na novo sta dodani še povezavi na eUpravo za pridobitev potrdila o karanteni ter na obrazec za pridobitev TAN kode.

Ko se bo nova aplikacija naložila, bodo uporabniki sicer takoj opazili, da je beleženje izpostavljenosti že omogočeno čezmejno, a bo v tej rubriki za zdaj navedena le Slovenije, pozneje pa bodo k temu dodane tudi druge članic EU, ki sodelujejo v izmenjavi podatkov.

Aplikacija kot preventiva

Na ministrstvu za javno upravo ob tem znova poudarjajo, da aplikacija sama po sebi ne ščiti nikogar, je zgolj tehnični pripomoček in eden od pripomočkov v paleti boja proti epidemiji. Trenutno si jo je po njihovih podatkih naložilo nekaj manj kot 370.000 imetnikov pametnih mobilnih telefonov, kar je več kot četrtina aktivnega prebivalstva v Sloveniji.

Ob tem opozarjajo, da vsi uporabniki, ki zbolijo za covidom-19, TAN kode ne vnesejo v aplikacijo. Do tega prihaja bodisi zaradi tega, da je ne prejmejo ali je ne znajo prejeti, ali pa je zgolj nočejo vnesti in s tem o okužbi obvestiti druge.

Nadgrajena aplikacija je v Googlovi trgovini že na voljo, medtem ko naj bi bila za Applove telefone na voljo v naslednjih urah ali dneh, saj so tam postopki pregleda aplikacij nekoliko daljši, so pa ti po informacijah na ministrstvu obravnavani prednostno. Kdor ima to nastavljeno, se mu bo sedanja aplikacija posodobila samodejno, sicer pa bo potrebna običajna posodobitev, tako kot za vse druge aplikacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here