spot_img

Obnovili bodo tudi Kužno znamenje

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

 

Ob tem, ko novo podobo dobivata Glavni trg in Koroška cesta v delu od Starega mostu do tržnice, potekajo tudi obnovitvena dela na Kužnem znamenju.

Kužno znamenje v Mariboru je pomnik na Glavnem trgu v Mariboru, postavljen v zahvalo za konec kuge, ki je v 17. stoletju terjala življenje tretjine prebivalstva. V zahvalo za konec kuge so mariborski prebivalci leta 1681 postavili kužno znamenje – steber s podobo Marije vnebovzete.

Kip so v 18. stoletju (leta 1743) nadomestili z današnjim, ki je delo mariborskega umetnika Jožefa Štrauba. Spomenik je eno njegovih najboljših del, obenem pa sodi med vrhunska dela slovenskega baroka.

Današnji spomenik na Glavnem trgu pa je kopija. Izvirne kipe in druge dele so med obnovo leta 1990 nadomestili z replikami, njih pa shranili na dvorišču mariborskega pokrajinskega arhiva, kjer so ostali izpostavljeni vremenskim pojavom in nevzdrževani.

Obnova zajema manjša popravila, zalivanje razpok, čiščenje, impregniranje in obnovo pozlate. Skupna vrednost obnovitvenih del, ki jih izvaja Restavratorstvo Rus, Mitja Rus, s. p., je 19.430 evrov.

Dela koordinira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in OE Maribor, ki bodo trajala približno mesec dni.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img