Projekt celovite obnove vodovodnega sistema v Spodnjem Podravju se je po dolgotrajnem usklajevanju županov glede delitve stroškov izdelave projektne dokumentacije vendarle začel premikati. Na razpis za izbiro projektanta so prispele štiri ponudbe,ptujskem komunalnem podjetju pa pričakujejo, da bi vso potrebno dokumentacijo zbrali v dveh letih.

Za projektirane regijskega vodovoda štiri ponudbe

Na Mestni občini Ptuj so pojasnili, da je postopek razpisa za izbiro izdelovalca projektne dokumentacije trenutno v fazi preverjanja in ocenjevanja prejetih ponudb, ki so prispele do vključno 28. decembra, ko se je iztekel rok.

Za projektiranje omenjenega regijskega vodovoda so prejeli štiri ponudbe projektantskih podjetij Proinfra, AGJ, Dr. Duhovnik in Lineal, pri čemer je le slednje oddalo ponudbo za vse sklope, torej za celotni projekt, vključno s povezovalnim cevovodom za celotni vodovodni sistem in skupnimi objekti. Skupna vrednost projektiranja znaša okoli 2,7 milijona evrov.

Za zdaj velja, da naj bi projektanta izbrali v prvi polovici leta, glede na obseg vodovodnega omrežja pa bo projektiranje trajalo vsaj leto dni. Temu bo sledilo urejanje lastniško-pravnih razmerij oziroma služnosti, poteka vodovodnih cevi in druge potrebne infrastrukture ter postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja. Računajo, da bi najpozneje v dveh letih prišli do vse potrebne dokumentacije, na podlagi katere bodo lahko izbrali izvajalca del.

Župani Spodnjega Podravja so po dolgem času nesoglasij, na koncu vendarle našli skupno dobro rešitev. (Foto: Net TV, 8.6.2020)

Končna rešitev po dolgem času nesoglasij 

Projekt, za katerega si v regiji obetajo evropski denar, se je z mrtve točke premaknil potem, ko so župani Spodnjega Podravja septembra po dolgih pogajanjih vendarle potrdili izvedbo javnega razpisa, s katerim bodo poiskali izdelovalca projektne dokumentacije za celovito obnovo vodovodnega sistema v regiji. Do zastoja je prišlo, ker se niso mogli poenotiti glede delitve stroškov že v začetni fazi projekta.

Potem ko se je odprla možnost, da projekt financirajo tudi iz evropskega denarja za okrevanje po pandemiji, so se le poenotili glede delitve stroškov, saj morajo z izvedbo pohiteti. Še vedno pa ostajajo tudi možnosti pridobitve kohezijskega denarja, vendar, kot je septembra dejala ptujska županja Nuška Gajšek, nimajo nobenih zagotovil, da bo za takšen projekt denar od tam tudi res na voljo.

Tik pred sklenitvijo dogovora je že kazalo, da bo skupni projekt razpadel na več posamičnih, saj so župani občin Destrnik, Trnovska vas, Sveti Andraž, Cerkvenjak in Sveta Trojica zaradi razočaranja nad potekom napovedali odstop od skupne priprave projektne dokumentacije, v Kidričevem pa so vztrajali pri spremembi načina financiranja. Na koncu so vendarle vsi ugotovili, da je tako zahtevne projekte lažje izvajati skupaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj